Инфо

29. октобар 2015.29. окт 2015.
УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА ИЗГРАДЊУ КУЋА И СТАНОВА

КОРАК БЛИЖЕ КОНАЧНОМ РЕШЕЊУ

У Српском народном позоришту у Новом Саду, прошле суботе, уручени су уговори представницима 61 општине, односно града, у оквиру другог, четвртог и петог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Србије. Реч је о изградњи кућа и станова за избелице из Хрватске и Босне и Херцеговине, али и делити грађевински материјал за довршетак започетих објеката и куповати сеоска домаћинства. Уговоре је свечано уручио Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова који обавља функцију председника Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица у Влади Србије. Овај програм подразумева више од 2.000 трајних и одрживих стамбених решења укупне вредности 47,5 милина евра. Реч је о бесповратним средствима које су обезбедили Европска унија, Сједињене Америчке Државе, Немачка, Италија, Норвешка, Швајцарска, Данска, Турска, Луксембург, Кипар, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.
Град Шабац, са још 60 општина и градова у Србији овим је корак ближе ка коначном решењу избегличког поглавља. Градоначелник Небојша Зеленовић захвалио се Европској унији и свим донаторима, подсећајући да је Шабац један од градова који је прихватио највећи број избеглица деведесетих година, и зато радује чињеница да смо близу коначног решења у њиховој коначној интеграцији. Овим се, напоменуо је Зеленовић, заокружује процес који је градска управа покренула а то је да на најквалитетнији могући начин социјално збрине све своје суграђане. Он је додао, да се и овај пут показало, да је Европска унија велики инвеститор, купац наших производа али и донатор. Због тога је данашња додела уговора још важнија јер смо показали да је Шабац озбиљан партнер уније, иначе не би прошли кроз свих фаза овог програма. Приводе се крају радови на објекту у ком ће, до краја године, бити усељено 56 станова. Данашњим уговором, вредним 330 хиљада евра изградиће се нових 25 станова чија ће градња стартовати почетком 2016. године, истакао је Зеленовић.
Иначе, Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички, вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе који за циљ има да трајно стамбено обезбеди око 27 хиљада најугроженијих избегличких породица, односно око 74 хиљаде људи у региону.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa