Инфо

12. новембар 2015.12. нов 2015.
У ШАПЦУ ПРЕДСТАВЉЕН „НАУЧНИ КАМИОН“, ПРОЈЕКАТ ЦЕНТРА ЗА ПРОМОЦИЈУ НАУКЕ

УЧИОНИЦА НА ТОЧКОВИМА

Научни камион, покретна учионица и лабораторија, на пут промоције науке широм Србије креће из Шапца, места где је и направљен
Наука може путовати и на точковима, а приколица Научног камиона лако постаје изложбени простор и учионица у којој млади стичу научна знања. Управо такав пројекат, у организацији Центра за промоцију науке, представљен је у Шапцу. Захваљујићи Научном камиону, који је изградило шабачко предузеће „Унипласт“, наука се приближава грађанима.
- Трансформисани камион се, када дође на локацију, прошири три пута, и добије још један спрат. Он представља путујућу лабораторију, коју ми зовеме „Наука на точковима“. Драго нам је да на путовање широм Србије крећемо из Шапца, места где је камион и направљен. Захвални смо „Унипласту“ који је направио „звер“ на точковима, дугачку 20 метара и тешку 30 тона. Средства која се налазе у камиону су намењена деци, али и свима који се тако осећају. Научни камион садржи изложбу „Спектри“, која је посвећена светлости, како оној која је видљива људском оку, тако и оној невидљивој, рекао је Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке.
На првом спрату Научног камиона, који се налази на паркингу код Водоторња на Летњиковцу, у близини Центра за стручно усавршавање, од понедељка до петка су организоване радионице посвећене Међународној години светлости.
- Предавања држе пажљиво бирани наставници, који су у стању да деци објасне неке ствари које наизглед изгледају компликовано, као што је физика. Наша мисија је да промовишемо науку, да је приближимо и онима који још увек не знају да наука може да буде веома интересантна, додаје Ђорђевић.
Млади посетиоци били су импресионирани ефектима које су видели у Научном камиону.
- Највише ме је заинтересовала справа која показује негативне стране претераног коришћења мобилног телефона. И на овај начин сазнајемо да је умереност идеална, рекао је Алекса Трифуновић, један од младих посетилаца изложбе „Спектри“.
Шапчани могу да буду поносни на чињеницу да важан научни пројекат са реализацијом почиње управо у нашем граду, истакао је градоначелника Шапца Небојша Зеленовић приликом посете Научном камиону, и додао да град жели да успостави интензивнију сарадњу са Центром за промоцију науке.
- Захвалан сам представницима Центра за промоцију науке зато што су одлучили да путовање кроз Србију почну у Шапцу. Још један разлог због ког је Шабац испред других градова је тај што је баш шабачка фирма „Унипласт“ направила Научни камион. Наши ђаци и сви заинтересовани грађани ће у наредних пет дана имати прилику да виде садржај најинтересантнијег камиона који је икада дошао у наш град. Са представницима Центра за промоцију науке разменили смо идеје како да у Шапцу направимо Центар за науку. Очекујем добру сарадњу Републике и Града на важној теми као што је наука, јер то може да унапреди квалитет живота у Србији, рекао је Зеленовић.
Према речима представника Центра за промоцију науке, планирано је да наредне године Научни камион посети најмање још десет градова и општина.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa