Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
У Крупњу обелеЖен Светски дан борбе против сиде

НАУЧИМО О СИДИ

У оквиру светског дана борбе против сиде у уторак 1. децембра 2015. године у преподневним сатима у Средњој школи Крупањ и Основној школи „Боривоје Ж. Милојевић“ у Крупњу у организацији Црвеног крста Крупањ одржано је више промотивних активности са циљем да се укаже на сиду као болест модерног доба, проблеме које она носи, као и да се утиче на подизање свести људи о ХИВ-у и сиди у свом окружењу.
Ученици четвртог разреда средње школе у Крупњу су својим вршњацима објаснили да сида напада имуни систем са најчешће фаталним исходом, да ову болест узрокује вирус ХИВ (хумани имунодефицијентни вирус) који погађа људски имуни систем и отежава борбу против бактерија, осталих вируса, инфекција и болести. Особа која је заражена ХИВ вирусом, не мора и да оболи од сиде, а често се дешава да заражени годинама не знају да у себи имају ХИВ јер симптоми могу да се јаве много касније од датума инфицирања. Предавање је пропраћено пригодном презентацијом која је имала за циљ да на интерактиван начим приближе основне информације ученицима средње школе који су показали известан ниво знања из ове области.
Од здравствених радника из поливелентне патронажне службе Дома здравља Крупањ сазнајемо да у општини Крупањ до сада није званично регистровано ни једно лице заражено ХИВ вирусом. Педагог у средњој школи Јасмина Пајић додаје да је за све ученике у холу средње школе постављен и штанд са едукативним материјалом у оквиру кога су ученици-волонтери спровели анкету са циљем да се провери ниво информисаности осталих ученика када је ова болест у питању. Нешто касније и у Основној школи „Боривоје Ж. Милојевић“ у Крупњу су одржане сличне активности примерене узрасту деце основне школе којима су, поред припремљеног едукативног материјала, овога пута дељене и бојанке „Научите о СИДИ“.
Светски дан борбе против сиде је први пут обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а тако да је углавном управо дискриминација сурова реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом. Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност да ХИВ није нестао, да и даље постоји витална потреба да се сакупе средства, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање. Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.
Секретар Црвеног крста Крупањ Горица Недић позитивно оцењује спроведене активности поводом обележавања Светског дана борбе против сиде у Крупњу као прилику да се и људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, да пружимо подршку људима који живе са ХИВ/АИДС-ом и да се сетимо оних који су због ове болести умрли. Она истиче и то да је захваљујући помоћи Црвеног крста Србије као реакцију на прошлогодишње полаве које су задесиле општину Крупањ петнаесторо деце школског узраста од 7 до 14 година из ове општине у периоду од 21. до 30. августа десет дана провело на опоравку у одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићу.
Овом приликом најављујемо редовну планску акцију добровољног давања крви Црвеног крста Крупањ, последњу у овој години, која ће се одржати у петак 4. децембра у сали Скупштине општине Крупањ у периоду од 9 до 14 часова где се очекује педесетак добровољних давалаца крви.
Душан Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa