Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
ГРАФИЧКИ ЦЕНТАР „НОВА“

РАВНОПРАВНОСТ ИМ ЈЕ ДРУГО ИМЕ

Основано 2013. године предузеће данас успешно послује захваљујући реализацији једног од својих основних циљева - стварања једнаких услова особама са инвалидитетом које подразумева запослење, напредовање у послу и усавршавање пословне каријере
Право на рад једно је од основних људских права и припада свим људима подједнако. Управо ова реченица може бити и слоган Графичког центра „НОВА“ који је настао захваљујући заједничкој визији Штампарије „Ђукић“, Компаније „Елиџир гроуп“ и Фондације „Хумано срце Шапца“. Визији која је подразумевала пружање шансе људима из маргинализованих група међу које се убрајају и особе са инвалидитетом. Оснивањем Графичког центра „НОВА“ у априлу 2013. године направили су више од обичног радног простора у коме се запослени не третирају само као радна лица. „НОВА“, која данас запошљава тридесет радника, од тога десет особа са инвалидитетом, постала је синоним за топао, људски однос који подразумева равноправност без обзира на индивидуалне могућности и способности.
- Ми нисмо предузеће за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом али се трудимо да нашим примером подстакнемо и друге предузетнике на територији нашег града, као и у целој земљи, и укажемо да не морају да буду предузећа за професионалну рехабилитацију нити неке посебне установе у којима би се особе са инвалидитетом посебно ангажовале или издвајале. Наш циљ је да се особе са инвалидитетом, као и сви грађани, равноправно запосле, ангажују и остварују неку своју добит, побољшају своју материјалну ситуацију кроз свој рад - каже Драгана Марковић Матић, координатор за људске ресурсе у Графичком центру „НОВА“.
Од самог почетка пословања ово друштвено-одговорно предузеће у сталном радном односу имало је пет особа са инвалидитетом. Сходно проширењу производних капацитета, које поред сито штампе, штампе на текстилу, разним материјалима (стаклу, порцелану, керамици...), штампи на рекламним артиклима, офсет штампе, тампон штампе, ласерског гравирања, израде и великог броја разноврсних производа међу којима су канцеларијски материјал, календари, кућни комплети, рад особа са инвалидитетом усмерен је и на израду сувенира.
- Велики је сегмент послова којим се бавимо. Између осталог, бавимо се дорадом и дистрибуцијом производа. Сарађујемо са доста великим фирмама како у нашој земљи тако и у иностранству. Планирамо да проширимо наше призводне капацитете. То подразумева и већи број запослених. Морам рећи да није проблем у особама са инвалидитетом. Проблем је у окружењу. Свако од нас, без обзира на своје ограничене могућности, може да пружи неки допринос и раду и друштву само је неопходно прилагодити ту средину обезбеђивањем неопходних услова за рад. Доступност је јако битна јер сваком од особа са инвалидитетом је на неки начин ускраћено нешто или што се тиче кретања или што се тиче неких других могућности тако да би требало обезбедити и простор у коме те особе раде. То подразумева да им буду доступне и машине и алати. Потрудили смо се да простор у коме радимо буде доступан без икаквих архитектонских баријера да би ти људи могли нормално да функционишу - истиче Драгана.
Међусобно уважавање, равноправност међу запосленима, добра сарадња, разумевање и прихватање допринели су такорећи породичној атмосфери. Захваљујући прошлогодишњем пројекту јавног рада Националне службе за запошљавање двадесетједногодишња Нада Јовановић, истакавши се својим радом и ангажовањем, постала је део ове мале породице.
- По занимању сам трговински техничар али никада нисам могла да нађем посао у мојој струци. Захваљујући овом пројекту током пет месеци у Графичком центру „НОВА“, и поред оштећења вида од педесет два одсто и са диоптријом осам, успела сам да се оспособим за одређене послове на месту помоћног радника. То подразумева дораду производа, паковање, распакивање, лепљење. У питању су лакши послови који одговарају мојим могућностима. Понекад радим и на преси али само кад је у питању нешто крупније. Драго ми је што сам овде са свим овим људима. Успела сам да се уклопим, услови су добри, а најважније је што имају разумевања када су у питању неки послови који захтевају бољи вид. Задовољна сам. Не бих никада мењала овај посао - са осмехом каже Нада.
Иако са дијагнозом трансверзалног миалитиса, тј. упале кичмене мождине, четрдесетпетогодишњој Зорици Враштановић Графички центар „НОВА“ пружио је више од пуке егзистенције.
- Овде сам од оснивања фирме. Нигде пре нисам радила. Ово је моје прво запослење, прво радно место. Не бих га мењала ни за један други посао поготово због колега који су ме одлично прихватили. Онима који су у сличној ситуацији поручила бих да буду упорни не само ради своје егзистенције већ и због тога што ће се много боље осећати када се просто нађу у друштву. Осећаће се корисним што је и најважније - поручује Зорица.
Желећи да што више допринесу особама са инвалидитетом и ове године аплицирали су за споменути пројекат Националне службе за запошљавање.
- На основу прошлогодишњег позитивног искуства одлучили смо се да у наш тим примимо опет особе са инвалидитетом. Јавни рад траје ограничен временски период, а Национална служба финансира зараду и нама упућује људе који би радили код нас. Ти људи су обично без радног искуства али у том неком периоду од неких пет месеци радно их оспособимо или они прођу неку обуку што се тиче наше области и савладају те неке послове који се овде обављају. Надам се да ће неко од њих, а ја бих волела да и сви ако то дозволе могућности што подразумева и њихове савладавање радних задатака, остану код нас и постану стални чланови нашег тима - нада се Драгана.
Мали је број оваквих предузећа која радо отварају врата особама са инвалидитетом. Међу реткима су који се током целе године брину о њиховим могућностима. О пружању нове шансе за бољи живот управо се треба угледати на све оно што је за кратко време постигао Графички центар „НОВА“ у Шапцу. Ипак, 3. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетом само једном је годишње, а треба преживети и достојанствено живети осталих триста шездесет четири дана.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa