Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
ПРЕДЛОГ МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА ЗА РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА „ШВАЈЦАРАЦА“

ЧЕКА СЕ ОДГОВОР БАНАКА

Радна група Министарства финансија предложила је банкама да одређеним категоријама грађана који имају стамбене кредите у швајцарским францима понуде репрограм дуга, и то пре свега самохраним мајкама, онима који су тим кредитом купили први стан, незапосленима, особама са инвалидитетом који је настао због несреће или болести
Препорука за репрограм коју је ресорно министарство упутило банкама односи се на клијенте који испуњавају одређене услове, а то су, рецимо, да је у моменту одобрења кредит био намењен за куповину првог стана, затим да је износ преосталог дуга већи од тржишне вредности некретнине, чиме је клијент изгубио свој иницијални улог и укупну досадашњу отплату кредита. Даље, препоруке се односе на „несолвентност клијента“, односно на оне код којих су наступиле ванредне околности након што су већ узели кредит, које су им нарушиле платну способност - самохране мајке, незапосленост у периоду дужем од пола године, привремена односно трајна инвалидност услед несреће или болести. Ако остатак месечних прихода, односно разлика између укупних месечних прихода и износа рате за кредит, није довољан за плаћање других обавеза и нормалну егзистенцију појединца или породице, то је опет клијент који би могао да добије репрограм.
- Наша препорука је да банке квалификованим клијентима предложе репрограм постојећих обавеза узимајући у обзир висину иницијалног кредита, остатак дуга и преостали период отплате кредита, као и способност клијента да сервисира кредит, наводи се у саопштењу Министарства финансија.
Из тог министарства поручују да ће , у складу са важећим прописима, омогућити повољан порески третман, уколико се банке одлуче да отпишу главницу и трошкове због репрограма за квалификоване клијенте.
- Очекујемо да ће Национална корпорација за осигурање стамбених кредита и Народна банка Србије у склопу својих надлежности предложити мере које би омогућиле банкама да изађу у сусрет клијентима у налажењу решења за ову врсту кредита, стоји у саопштењу.
Министарство финансија поручује да ће, у сарадњи са НБС, подржати примену ових препорука директним контактом са Удружењем банака Србије и конкретним банкама које су одобравале ову врсту кредита. Поменуте препоруке се, према наводима министарства, не могу тумачити као покушај мешања у слободу уговарања, али подразумевају да ће их банке размотрити и применити на основу индивидуалног приступа сваком клијенту.
Очекује се да банке и њихови клијенти, уважавајући препоруке, пронађу међусобно прихватљив начин за превазилажење ситуације, поручују из министарства додајући да је ситуација компликована јер је швајцарац јачао у односу на евро и динар, а истовремено је пала цена станова на домаћем тржишту. То је, како је наведено, условило да велики број грађана изгуби могућност да редовно плаћа рате бакама. Препоруке су, како наводе, и настале тако што је Радна група завршила детаљну анализу свих расположивих података о чему је информисала представнике дужника и представнике банака.
У састав Радне групе су, осим министра финансија и његових сарадника били укључени представници Народне банке Србије и Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, а у раду активно и запажено учешће имали су и представници Удружења Ефектива, Удружења банака Србије, као и представници шест домаћих банака са највећим бројем одобрених стамбених кредита у швајцарским францима.

С.М.С.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa