Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
САОПШТЕЊЕ НОВЕ СТРАНКЕ ШАБАЦ

СРБИЈА СПРЕМНА ЗА НОВУ „САБЉУ“

Међународни дан борбе против корупције Србија дочекује мало изнад средине лествице, на не тако завидном 78. месту од 174 земље обухваћене истраживањем.
Борба против корупције предмет је маркетинга и личне воље премијера Владе Србије али и локалних властодржаца. Институције се разграђују, истински борци против корупције физички и медијски нападају, припадници власти често и сами атакују на све који указују на корупцију а Влада не чини ништа да се починиоци физичких напада пронађу и оштро казне.
Кумовско-братски систем корупције влада Србијом па се све чешће доносе и закони који ту корупцију и њене резултате легализују.
Иако је полицијска акција „Сабља“ декларисана као акција уперена против криминалних кланова, НОВА Шабац подсећа да је „жртва“ обрачуна државе са мафијом великом делом била корупција која јесте директно повезана са криминалом.
НОВА Шабац сматра да је крајње време да се Србија истргне из загрљаја кумова, браће и кланова, те да на изборима кумовско-братску камарилу смени, а затим и да се кроз институције обрачуна са криминалом и корупцијом чији су они генератори.
НОВА Шабац указује на то да најраспрострањенији вид корупције у Шапцу представља страначко запошљавање.
НОВА Шабац позива све политичке странке, а нарочито владајуће, да одмах прекину са праксом страначког запошљавања и тако допринесу борби против корупције делима а не само речима и празним обећањима, те да се тако дистанцирају од странака из републичке власти.
Подсећамо све да политичке странке нису и не смеју бити бирои за запошљавање већ организације које треба да раде на стварању система и доброг привредног окружења које резултује запошљавањем.
Међународни дан људских права посвећен је слављењу права сваког становника планете Земље да буде свој, слободан и посебан.
Празник смо дочекали у тужној спознаји да су деца и жене у српском друштву и даље најугроженије групације, да се насиље над женама спроводи свакодневно и све чешће завршава смрћу, а да потреба за сигурним кућама за жене и децу расту из дана у дан.
Сведоци смо и томе да се та права најгрубље крше од стране представника власти па чак и министара, да полиција и правосуђе делује не превентивно већ након почињеног дела, а да се едукација и васпитавање у погледу поштовања права сваког човека спроводе стихијски и спорадично.
У прилог односу државе према женама говори и састав Владе у којој су министри свега четири жене што је далеко испод просека Европе којој тежимо.
НОВА Шабац истиче да град Шабац може да служи као пример градовима у Србији како по односу локалне самоуправе према правима људи и грађана, тако и по иступима политичких организација које у својим обраћањима и поступањима итекако воде рачуна о људским правима свих становника територије града Шапца.
НОВА Шабац позива локалну заједницу да кроз сопствене активности и едукацију младих сви заједно допринесемо схватању и прихватању људских права као основних права сваке особе и тиме наш град учинимо још бољим.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa