Инфо

10. децембар 2015.10. дец 2015.
РАЗГОВОР СА ПРЕДСЕДНИКОМ СРПСКОГ ПОКРЕТА ДВЕРИ БОШКОМ ОБРАДОВИЋЕМ

ЈЕДИНА ПРАВА ОПОЗИЦИЈА

Залажемо се за политику економског патриотизма која подразумева подршку домаћој привреди и пољопривреди. Читава наша власт се претворила у један велики ријалити шоу. Најновија истраживања говоре да, када би у овом тренутку били избори, имали бисмо 8 одсто подршке , што значи да смо трећа политичка снага иза СНС и СПС. Ми смо трећи пут у актуелној шабачкој понуди
Први пут од када су Двери недавно уписане у регистар политичких партија, председник покрета Бошко Обрадовић боравио је у Шапцу, где је одржао састанак са члановима локалног одбора. Том приликом за “Глас Подриња” је говорио о плановима странке, као и о актуелној политичкој ситуацији у земљи.
Двери су постале странка. Да ли се нешто променило у вашем начину деловања и какви су вам даљи планови?
-Ова година је веома важна у развоју наше политичке организације. Двери постоје пуних 17 година, а последњих пет се бавимо политичким радом. Одлуком Сабора нашег покрета крајем прошле године прерасли смо из групе грађана у политичку организацију. Почетком октобра добили смо потврду да смо уписани у Регистар политичких организација, а нешто пре тога одржали смо и први редовни изборни Сабор на коме су смо изабрали све руководеће органе. Ова промена у нашој организацији довела је до омасовљења чланства и укључивања много већег броја квалитетних и стручних људи у руководеће органе. Спремно дочекујемо предстојеће изборе на свим нивоима. Двери постају једна модерна српска политичка организација за 21. век.
Које су основне тачке вашег програма на којима ћете се у будућности базирати?
-Оно по чему су Двери до сада биле препознатљиве јесте да смо против уласка Србије у Европску унију и у НАТО, а за много већу стратешку сарадњу са Русијом и за одбрану и очување Косова и Метохије у саставу Србије. Такође смо против продаје “Телекома” и продаје пољопривредног земљишта странцима. Генерално се противимо распродаји наших природних и привредних богатстава. Залажемо се за породицу на првом месту и тражимо да у Владу Републике Србије буде уведено Министарство за бригу о породици.
Сматрам да због медијске цензуре, у којој се годинама налазимо, грађани Србије још увек нису упознати за каква се решења пробелема у сфери социјалне и економске политике залажемо. Што се социјалне политике тиче предлажемо да се посебно обрати пажња на социјално најугроженије породице, посебно самохране и породице у којима ни један члан није запослен. Међу најугроженије породице спадају и презадужене, које више не могу да враћају своје кредите или плаћају комуналне услуге. Нажалост, ова власт таквим породицама шаље приватне извршитеље.
Двери имају веома конкретно решење, а то је закон о заштити презадужених породица или институт личног стечаја. Оно што је најважније у нашем предлогу закона јесте да се забрањује одузимање породичног дома. Породице које тешко живе у Србији у 21. веку не могу остати без основних хуманитарних услова, породичног дома, струје и воде.
Што се тиче економске политике, сматрамо да је погрешна, штетна и превазиђена досадашња политика распродаје, задуживања код иностраних кредитора, укидања царина на увоз стране робе, као и политика да се страним инвеститорима дају све повољности и субвенције, а они профит износе у иностранство. Залажемо се за политику економског патриотизма која подразумева подршку домаћој привреди и пољопривреди, оснивање одмаће државне развојно – инвестиционе банке која би по повољним каматним стопама помагала искључиво домаћу проиводњу. Боримо се за обнову пољопривредно индустријских комбината, заздругарства и индустрије пољопривредне механизације. Ми морамо, у економском смислу, да се окренемо себи.
Говорите о пољоприведним потенцијалима, а ових дана је поново актуелна прича о ГМО у Србији. Како ћете се борити против тога?
-Тренутно су актуелне две погубне ствари за српску провреду. Прва је смањење буџета за 2016. годину, где ће бити мања издвајања за пољопривреднике, а за стране велике компаније које долазе да купују наше земљиште и даље се дају субвенције. Друга пошаст је покушај да нам се под уценама, за улазак у Светску трговинску организацију, наметне прављење либералног закона о ГМО, којим би дозволили увоз, трговину и гајење генетски модификованог семена, а самим тим и генетски модификоване хране. Више од 100 градова и општина у Србији донело је декларацију против ГМО, на предлог Двери и других противника ГМО. Сматрамо да би овакав закон био потпуна катастрофа за наше здравље, пољопривреду и животну средину. Експерименти са ГМО могу направити огроман проблем и пореметити читав екосистем.
Медијски извештаји препуни су различитих афера. Како се Вама чини тренутна политичка ситуација у земљи?
-Читава наша власт се претворила у један велики ријалити шоу. Велики медији са националном фреквенцијом емитују ријалитије. Нема више политичких емисија ни сучељавања власти и опозиције. Водећи српски политичари, Томислав Николић, Александар Вучић и Ивица Дачић четири године нису дошли ни у једну телевизијску емисију где би са супротне стране седео неко ко мисли другачије од њих. Влада Србије се претворила у ријалити програм непрестаног произвођења лажних вести, афера, празних прича и лажних обећања која служе искључиво за збуњивање народа да се не би приметило колико су занемарили своја предизборна обећања. Српска напредна странка је огећавала смањење цене струје, добили смо повећање. Обећавали су нова радна места и милијарде долара када они дођу на власт, а ништа од тога. Када је Демократска странка продавала “Телеком” бунили су се против тога, сада они то раде. Били су велики борци против криминала и корупције, а за четири године њихове власти није завршен ни један судски поступак. Данас се у српским затворима на вишегодишњој робији, на основу правоснажне пресуде, не налази ни један политичар, тајкун или криминалац који је опљачкао Србију.
Велики проблем актуелног сазива Скупштине Србије је у томе што тамо нема опозиције. Не могу се ДС и Тадићева странке називати опозицијом, када имају потпуно идентичну политику као СНС. Једина права опозиција се налази у редовима ванпарламентарне патриотске опозиције и оличава је Патриотски блок – Двери, демократска странка Србије и група најистакнутијих српских интелектуалаца, који заправо имају различиту политку. Лично сматрам да није решење сменити Вучића да би дошао Пајтић или Тадић. Већ смо једном смењивали Тадића, па је настављена његова политки још горе у ери ове власти. Важније је сменити Вучићеву политику погубног пута у ЕУ по сваку националну цену. Прошло је време ЕУ. Они су нас бомбардовали, отимају нам КиМ, економски нас израбљују. Морамо да променимо геополитичку орјентацију. Залажемо се за много чвршћу сарадњу са Русијом и за окретање ка другим силама из земаља БРИКС и за алтернативу НАТО – Организацији за колективну безбедност и сарадњу ОДКБ, иза које стоји Русија. Двери су данас део једног широког покрета евроскептицизма. Време је за неку нову Европу, у којој ће свако чувати свој идентитет и државни суверенитет, а међусобно ћемо сарађивати. Ми немамо више ни један разлог да будемо чланица ЕУ, од тог пута, који траје толико дуго, имамо само штету, а највећа је Споразум о стабилизацији и придруживању, који треба укинути. ССП је довео до тога да се укидају царине на све стране робе и да се практично уништава домаћа производња.
Рекли сте да сте спремни за изборе на свим нивоима. Да ли такве изборе очекујете следеће године? Хоћете ли на њима наступити као Патриотски блок и шта од њих очекујете?
-Сигурно је да нас очекују покрајински избори у Војводини и локални у целој Србији, најкасније до априла. Све чешће се помињу и ванредни републички парламентарни избори, а не бих искључио ни могућност ванредних председничких. Направили смо добру сарадњу са ДСС од када је на њеном челу Санда Рашковић Ивић. Већ годину дана правимо заједничке трибине и конференције за медије широм Србије. Наше делегације су заједно ишле на Крим да подрже повратак Крима Русији и након тога смо у Москви примљени на највишем нивоу у Савету Федерације руске Државне Думе и Министарству спољних послова. Наш Патриотски блок, ком стално расте рејтинг, постао је једна од најјачих политичких групација у Србији. Најновија истраживања говоре да, када би у овом тренутку били избори, имали бисмо 8 одсто подршке , што значи да смо трећа политичка снага иза СНС и СПС, а највећа снага опозиције. Мислим да је наша сарадња издржала тест времена и већ смо објавили заједнички излазак на покрајинске изборе. Ако би дошло до ванредних републичких и на њих бисмо изашли заједно.
Како Вам се чини ситуација у Шапцу? Како сте задовољни функционисањем локалног одбора?
-Мислим да је градска организација у Шапцу кренула узлазном путањом. Очекујем добар резултат на локалним изборима. Шабац као велики и важан град мора да има јаку градску организацију Двери. Ми смо трећи пут у актуелној шабачкој понуди. Нити смо за ову власт, ни за оне који се нуде као опозиција. Шапцу је, као и целој Србији, потребна смена политичких генерација и људи који иза себе немају афере, који нису били на власти, нису купили дипломе и који могу да понуде неку нову политику и нове идеје.


М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa