Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ, ЧЛАН ГРАДОНАЧЕЛНИКОВОГ ТИМА ЗА АГРАР

ДА СЕ ДОБРО ЖИВИ ОД ПОЉОПРИВРЕДЕ

Нови члан тима градоначелника Шапца током вишедеценијске каријере руководио је, између осталог, Пољопривредним комбинатом Београд и новосадским Југоаграром. У наредном периоду биће активно укључен у поступак израде Стратегије аграрног и руралног развоја на подручју Шапца
Рођен пре 62 године у Синошевићу, Светозар Марковић има професионални, али и лични мотив да допринесе развоју пољопривреде шабачког краја. Магистар агроекономских наука практично знање је стицао на најодговорнијим функцијама у Београду, Новом Саду и Црној Гори. Жели да допринесе развоју Стратегије аграрног и руралног развоја, која предвиђа низ подстицаја у сточарској, воћарској и повртарској производњи, са посебним акцентом на најављену изградњу Центра за воће.
- Ми већ поступамо и делујемо по сегметима планиране стратегије. Паралелно са израдом овог документа, спроводимо у дело поједине сегменте, попут изградње Центра за воће. Планирано је да овај објекат почне са радом током године. Желимо да направимо и квалитетну базу података и проширимо могућност размене информација свих учесника у пољопривредним активностима. Приоритет су нам примарни произвођачи, који морају добијати информације са којима могу планирати производњу на кратак и на дужи рок. Од пољопривреде се може достојанствено живети. За то су потребна и улагања, а новац за те намене може се обезбедити из локалног буџета, предприступних фондова Европске уније и државним подстицајима, рекао је Марковић.
Удруживање малих произвођача, према његовом мишљењу, кључно је за развој шабачке пољопривреде.
- Људи морају да се удружују. Користећи информације, они могу продавати робу на свом прагу или на великим откупним станицама, каква ће бити Центар за воће. Не смемо дозволити ситуацију од пре две године, кад су кланичари ценом условљавали произвођаче бикова, нудећи им средства која су била значајно испод минималне производне цене, упозорава Марковић.
Идеје и искуство човека који је руководио Пољопривредним комбинатом Београд и новосадским Југоаграром, према мишљењу градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, огроман су добитак за тим људи који ће се бавити унапређењем пољопривреде. Сви они, имају заједнички циљ.
- Не стидим се тога да је Шабац пољопривредни крај и да треба да постане аграрни центар Србије. Имамо све услове да то и постане. Ипак, ни једним системом се не може управљати из само једне тачке, те је ангажовање стручних сарадника у тим кључно. Таква шанса им пружа могућност да на најбољи начин искористе своје образовање и искуство. Увек ћу пружити прилику новим људима да уђу у јавни живот и покажу своје знање, рекао је градоначелник Шапца.
Вредност производње
Тренутно, вредност пољопривредне производње у шабачком крају процењује се на 90 милиона евра. Учесници у изради Стратегије аграрног и руралног развоја очекују да се тај износ у наредним годинама повећа на 150 милиона, како би 70. 000 људи на подручју Шапца, који се баве пољопривредом, живело много боље.

М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa