Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
У ОКВИРУ ЈАВНИХ РАДОВА У КОЦЕЉЕВИ

ПОСАО ЗА 55 НЕЗАПОСЛЕНИХ

Крајем прошле године, кроз пројекат јавних радова, посао је на период од три месеца добило 55 незапослених лица која су се налазила на евиденцији Националне службе запошљавања у Коцељеви. Сви они распоређени су код шест послодаваца у јавном сектору.
За Биљану Ћећез из Дружетића овај пројекат је прва прилика за радно ангажовање.
- Завршила сам Високу пословну школу. До сада нисам имала никакво радно искуство. Ово ми је практично први посао и бар стичем неке прве радне навике а ни тај новац, који је скроман, није занемарљив уколико је једини приход - сматра Биљана.
Педесетдвогодишња Милада Митрић је без посла остала након 27 година радног стажа и сада је ангажована на пословима библиотекара у Библиотеци “Јанко Веселиновић” у Коцељеви.
- У оквиру јавних радова долазим до новог посла и некаквог извора прихода. Ова надокнада представља укупан извор егзистенције породице. Ангажована сам у Библиотеци, као и претходног пута, на пословима библиотекара. Овде ми је лепо, имамо добру сарадњу са запосленима - истиче Милада.
Поред јавних радова кроз мере тзв. стручне праксе коју такође суфинансира локална самоуправа са 50 одсто, док се друга половина обезбеђује преко НСЗ, до краја прошле године посао је добило десет радника, односно десет лица која нису имала радно искуство кроз пројекат Програм стручне праксе добило је посао код приватних послодаваца.
- У току прошле године, кроз пројекат јавних радова директно преко НСЗ на којима се ангажују незапослена лица и незапослени са инвалидитетом пет особа са инвалидитетом је било запошљено у Црвеном крсту и тај пројекат је завршен, као и четири лица у ЈКП “Прогрес”, а овај наш програм јавних радова је наставак тих програма. Општина је усвојила и Локални акциони план запошљавања за 2016. годину где су такође предвиђене мере и суфинансирање мера активне политике запошљавања и за те намене је издвојила два милиона динара у текућој години - изјавио је начелник одељења за привреду, пољопривреду и туризам Миодраг Тадић.
У трећем кварталу прошле године стопа незапослености у овој општини била је нешто виша од стопе незапослености у нашој земљи.
Према попису из 2011. у Коцељеви је живело скоро 8,7 хиљада радно способног становништва.
У Локалном акционом плану запошљавања за 2016. годину наводи се да се на евиденцији НСЗ испоставе у Коцељеви у октобру месецу прошле године налазило нешто више од 1,7 хиљада лица, од којих готово половину чине жене. Међутим, отварањем нових производних погона који ће запошљавати превасходно женску радну снагу, статистика ће се, верују у овој локалној самоуправи, битније променити.
Старосна структура незапослених лица показује да највеће учешће у структури незапослених имају незапослени изнад 50 година живота, а затим лица од 35-39 година. Приоритети политике запошљавања у овој општини, дефинисани ЛАП, су побољшање услова за запошљавање младих и смањивање њихове незапослености, укључивање теже запошљивих категорија незапослених лица, а посебно лица са инвалидитетом и дугорочно незапослених као и подршка отварању нових радних места.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa