Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
МОБИЛНИ МАМОГРАФ У КОЦЕЉЕВИ

ТВОЈ ЖИВОТ ЗАВИСИ ОД РАНОГ ОТКРИВАЊА

Мобилни мамограф који ради сваког радног дана од 10-18 часова постављен је у парку испред Дома културе и у протеклих двадесетак дана скрининг прегледе је обавило више од 500 жена.
Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији. Сваке године око 4 хиљаде њих оболи, а 1,6 хиљада умре од ове болести. Једна од осам жена током свог живота оболи од карцинома дојке.
О овој болести и факторима ризика, ризичним групама, популарисању значаја рада мобилног мамографа и раног откривања као и о личним искуствима жена које су из ове битке изашле као победнице говорило се у понедељак у Коцељеви на трибини под називом “Твој живот зависи од раног откривања. Један снимак-минут за сигурност“.
Према речима шефа Канцеларије за скрининг рака др.Верице Јовановић из Београда и жене старости од 40 године живота могу у договору са гинекологом обавити преглед на покретном мамографу у Коцељеви.
- Основна мисија Канцеларије је да организован програм прегледа жена на рано откривање рака дојке мамографијом спроведе на читавој територији Србије. У томе нам пре свега помаже локална самоуправа али и грађани дају свој допринос кроз преношење информација. Оно због чега је министарство здравља одлучило да овај програм спроведе је чињеница да велики број жена у нашој земљи нажалост изгуби битку са овом болешћу због тога што се болест открије у касној фази. Јако је битно да жене од 50 године обавезно једном у две године обаве мамографију а било би пожељно да се од 40-50 бар једном у том десетогодишњем периоду обави мамографија- поручила је др Јовановић. Карцином дојке је, према речима др Бојане Милошевић у порасту и по проналажењу и по обољевању и по умирању.
- Не знамо шта изазива карциноме, који су примарни узроци, нити како се лече, али примећујемо епидемиолошке студије које показују да је заиста све већи број оболелих. Начин на који живимо у 21. веку има своје последице а то је обољевање од ових малигних болести - каже др Милошевић.
Поражавајући су резултати истраживања здравственог стања становништва у Србији према којима само од 8-10 одсто жена годишње у нашој земљи уради Папаниколау тест за рано откривање канцера грлића материце. Мање од десет одсто њих уради превентивне прегледе дојке.
- Здравствена покривеност у Србији је добра, имамо 160 домова здравља, а ипак долазимо женама на ноге. Зашто жене не користе своје законско право да имају свог личног гинеколога, да одлазе на прегледе? То је можда један културолошки проблем о којем ми треба да размишљамо. У Коцељеви је тренутно покретни мамограф. У сарадњи са општином обезбеђен је и превоз из околних села. Тај ниво услуге се може остварити само у сарадњи са локалном самоуправом и Домом здравља и ја заиста морам да похвалим Коцељеву - рекла је гинеколог др Милошевић и додала да је пре једне деценије просечна величина тумора код пацијенткиња које су регистроване на онколошком институту била 3,5 док је тај просек данас око једног центиметра.
- Нама то није довољно иако су шансе за преживљавање далеко веће. Нама је циљ откривање тумора који се још увек не напипавају. Циљ су почетне, ране фазе, које се још не палпирају, стопостотно су излечиве и сада се у свету карцином дојке рачуна у хроничну незаразну болест јер је већа шанса да умреш од нечега другог живећи са тумором него да умреш од тумора дојке - истакла је др Бојана.
Милена Грчић, радиолошки техничар која је у програму од самог почетка напоменула је да је захваљујући покретном мамографу у Србији откривено много карцинома у почетној фази, посебно 2011. године у општини Рашка, те да су стога те жене излечене. Она је на трибини позвала становнице ове општине да искористе присуство мамографа у Коцељеви и у наредних неколико дана обаве превентивни преглед.
Оне су победиле карцином
О свом личном искуству на трибини су говориле Ђурђа Ковачић и Роса Дојчиновић, жене које су победиле рак дојке.
Ђурђа је самопрегледом тумор напипала 2005. године али се лекару обратила тек пет година касније.
- 2005. сам напипала ситну квржицу. Занемарујем, мисли скрећем, мислим на друге проблеме. Мом супругу откривају рак и он је био преплашен. Болест га је сломила. Изгубио је ведар дух, позитивну енергију и неопходну снагу да савлада карцином. Године пролазе. Рак се развија у мени. Не видим ништа. И не гледам. Тек 2010. реагујем. Реагујем када се појавила кврга, огромна неравнина, тамни оток на кожи као после ударца. И то на дојци. Тако је настала моја прича и тако сам ушла у онколошку чекаоницу. Испоставило се да је тумор малигни. У чекаоници размишљам о истинитости живљења. Ако сам оно што јесам-болесна, морам бити оно што нисам-здрава и тиме преузети власт над тиме у правом и пренесеном значењу како не би овладало мноме оно што јесте - каже Ковачић.
Говорећи о својој двогодишњој борби са овом болешћу истиче да се није опуштала и да није дозволила да превлада негативна енергија. Нашла је задовољство у књигама и доброј музици.
- Још се неко сетио да ми је хоби сликање па ме позваше да учествујем у ликовној колонији у Коцељеви. Ја се не плашим карцинома. Оно што не знамо доводи нас у стање неизвесности и прелази у страх. Едукација ће вас ослободити страха, страха од непознатог. То је моја девиза. У суштини рак је последица неисправног деловања имуног система. Рак и све друге болести изазива комбинација три чиниоца а то је погрешна исхрана, дехидрација и стрес. Оздравиће она особа која даје све од себе како би оздравила, која има позитиван дух и која ће се томе потпуно предати. Оно што стављате у свој ум подједнако је важно као и оно што стављате у уста. Не заваравајте себе осећањем немоћи, самосажаљења и проблема - поручила је Ковачић.
За Росу Дојчиновић дијагноза малигног тумора дојке изазвала је стање шока.
- То је била прва реакција. Али када сам видела колико је моја породица била уплашена схватила сам да морам бити храбра и то толико храбра да ме они виде расположену, неуплашену. Живите нормалан живот. Ништа није страшно. То је још једно искушење у животу. Ја сам добила невиђену снагу. Била сам оптимиста, била сам расположена, ја сам се смејала, дружила. Ја сам на операцију отишла потпуно нашминкана и само сам чекала да се решим тог тумора. Будите оптимисти и свим женама препоручујем да на време иду на прегледе, да иду на превентивне прегледе и да немају разлога да се плаше - рекла је Дојчиновић на трибини у Коцељеви.
Покретни мамограф за рано дијагностиковање тумора дојке се из ове општине за неколико дана сели у Владимирце, а према распореду обићи ће још четири центра у Мачванском и три на територији Колубарског округа.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa