Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
КО БРИНЕ О ЖЕЉАМА МЛАДИХ У ШАПЦУ

СНОВЕ МОРАТЕ ЗГРАБИТИ САМИ

Младима у Шапцу недостају бесплатни садржаји, организоване активности које би подстакле њихову креативност и дале им могућност додатног образовања. Из владајуће странке поручују да им дају шансу код доношења битних одлука, док се опозиција углавном бави хуманитарним радом
Шта је то што младима у Шапцу заправо недостаје? Колико разумевања за њихове жеље имају они од којих оне зависе? Готово све странке у свом програму потенцирају посебну бригу о младима, али да ли заиста ослушкују њихове потребе или покрећу акције за које мисле да ће им донети неки политички поен више? Одговоре на ова питања покушали смо да добијемо од младих Шапчана, као и од представника владајућих, али и опозиционих партија у граду.
Милица Ђукановић, ученица четвртог разреда гимназије, сматра да граду недостају пре најпре места. Када се ради о забавним садржајима, мисли да је неопходно осмислити активности за које млади не би морали да траже новац од породице, као што су концерти, фестивали, или спортске активности.
-Мој предлог би био да проценат позоришних карата иде бесплатно ка средњим школама на рачун буџета културе града. Млади могу остајати у Шапцу ако се побољша општи привредни амбијент тако да се стварају нова радна места, са пристојним примањима за младе људе, да могу да живе од тога. Мислим да главни терет лежи на локалној политици, али не зависи све од њих, каже Милица
Катарина Антонић, студенткиња социологије на Филозофском факултету у Новом Саду мисли да Шапцу недостају, пре свега, млади људи који у њему желе да остану и живе.
-Волела бих да се у граду чешће организују и подстичу млади на неформално образовање кроз семинаре, едукације, трибине и предавања. То је јако битно, јер се тиме подстиче креативност и даје се шанса младим људима да се додатно образују и друже. Било би супер организовати неке емисије где би се промовисали такви културни догађаји и где би млади имали прилику да јавно изнесу свој став и угосте неке познате личности и професоре који би заједно са њима критички разматрали разне теме од друштвеног значаја. Када је у питању слободно време и изласци, избор је јако мали, а зими поготову тежак јер се свако место за излазак своди на једно. Лети већина одлази на Стари град и зато би прави погодак био средити кеј који има потенцијала да буде право место за одмор и рекреацију. Волела бих и да велики биоскоп опет ради, јер период од десетак година без великог платна за један град попут Шапца је заиста недопустиво дугачак, истиче Катарина.
Са друге стране, Тамара Бастаја, председница Омладине Заједно за Србију, наводи као највећи успех што су успели да младима у прошлој години дају шансу да постану „креатори своје будућности“. Подсетила је да су управо млади пројектовали градски трг и тиме унели нову енергију у град.
- Свакодневно помажемо младима да пронађу пут за своје идеје и отварамо им врата у Градској управи града Шапца. Лидери омладине ЗЗС заступају младе, без обзира на страначку припадност, и у тренуцима одлука својом политиком подстичу носиоце власти да приоритет дају пројектима које су предложили млади. Залагали смо се и залагаћемо се за награђивање сваког ко је овај град учинио поносним освајањем награде на такмичењима. Ове године смо имали састанак са градоначелником Небојшом Зеленовићем по питању изградње дечјих игралишта, тако да ће се већ у наредној години у великом броју месних заједница, али и на градском подручју изградити. Почетком ове године је у плану и курс за писање пројеката за аплицирање ЕУ, која може донети великих добробити младима у граду. Омладинска политика града изнедриће и нова радна места у 2016. години кроз стручне праксе и нове инвестиције у граду. Омладина ЗЗС залагаће се за предност младима приликом запошљавања. Охрабрујемо младе суграђане и суграђанке да се активно укључе у живот града и креирају своју будућност и у 2016. години, објашњава Бастаја.
Омладински одбор Српског покрета обнове, који такође учествује у власти у Шапцу, углавном спроводи хуманитарне акције. Председник одбора, Стефан Јовановић, каже да редовно одржавају састанке на којима се договарају о наредним корацима, а да су све идеје добродошле. На више места су поставили кутије у које прикупљају чепове и на тај начин дају подршку акцији „Чеп за хендикеп“ како би се прикупила средства за куповину ортопедских помагала за особе са инвалидитетом. Први су у Србији покренули петицију за доношење Алексиног закона, названом по дечаку из Ниша које се убио након дуготрајног злостављања у школи од стране вршњака.
-Сазнали смо на интернету за тај догађај. Након тога смо контактирали Алексине родитеље, осмислили флајере и акција је добила одјек у целој Србији. Нажалост, ова идеја још није дошла до републичког парламента, јер прво треба да прође кроз Скупштину у Нишу, а изгледа да тамо не постоји воља да се овај проблем реши, наводи Јовановић и додаје да су појединци из локалних одбора других странака потписали ову петицију, али да нису позвали и целе своје одборе да је подрже.
Омладински одбор Нове Србије, такође се може похвалити хуманитарним радом, што у акцијама које су сами организовали, што учешћем у акцијама других. Такође, залажу се за неговање културних вредности и традиције овог краја. Обрад Докић, председник омладине НС најављује низ трибина посвећених овој тематици.
-Ове године ћемо узети активно учешће и помоћи нашим пријатељима из Удружења грађана Церски Марш у организацији те дивне манифестације која негује дух наших предака и чува сећање на славне дедове који су својом жртвом стали на браник Српства и омогућили нам да живимо слободни. На питање шта је то што нудимо младим људима у нашем крају, открићу вам да је у бити програма градског одбора Нове Србије Шабац формирање Откупно- дистрибутивног центра који би се бавио откупом и прерадом воћа и поврћа што би са једне стране побољшало положај младих људи на селу и дало перспективу да од пољопривреде могу пристојно живети, а са друге стране би отворило велики број радних места у самом Откупно-дистрибутивном центру. Такође значајни планови се односе на боље коришћење потенцијала Цера као и Саве, наводи Докић.
Из свега наведеног, може се закључити да, иако имају најбољу намеру одговорни за положај младих изгледа не умеју најбоље да схвате њихове жеље. Најбоље би можда било да се не уздају ни у кога сем у себе.
Ипак, у овом граду постоје и они млади који сматрају да млади сами треба да преузму одговорност и престану да живе на рачун родитеља.
-Сматрам да младима фали иницијатива, осмех и ентузијазам за боље сутра. Када то постигну онда ће бити свега. Ако је неко испуњен и срећан онда има све и све му је на месту. Ко је дубоко у себи несрећан, нема новца који му то може надоместити. Данас старије генерације имају више енергије од омладине. Када неко млад успе кажу му да има среће. Није то срећа, то је став и жеља да се крене у сусрет својим сновима, открива Бранислав Лазаревић дипломирани економиста и независни Орифлејм директор.
У Шабац само за празнике
- Све чешће се дешава да моји вршњаци након студија у Новом Саду или Београду посао и прилику за пристојан живот траже баш у тим местима, а они најсрећнији одлазе у иностранство. Чињеница је да су шансе за посао заправо само мало мање у Шапцу него неком другом већем граду, али то није једини недостатак који овај град има. Већ након две године живота у Новом Саду схватила сам зашто се у Шабац враћам само за празнике. Као главни недостатак навела бих одсуство емпатије власти са потребама и идејама младих људи, каже Катарина Антонић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa