Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
ШАБАЧКЕ ШКОЛЕ ПРОСЛАВИЛЕ СВОЈУ СЛАВУ СВЕТОГ САВУ

СВЕТОСАВЉЕ НАШЕ ПРАВОСЛАВЉЕ

Ломљење колача уз служење свештенства Шабачке епархије, свечане академије, пригодни програми и приредбе уз подсећање на почетке српске писмености, награде најбољима и дружења обележили су 27. јануар
У духу православља, како то и приличи, прошле среде, 27. јануара, шабачке школе обележиле су своју славу Светог Саву. У част највећег српског просветитеља звонила су звона на црквама, орили се гласови на свечаним академија, одјекивали говори и рецитали на приредбама, жагор и радост домаћина и гостију.
Јануарски сунчеви зраци обасјали су и плато између Школе примењених уметности и Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ где се шесту годину за редом, захваљујући ученичким парламентима и донацијама „добрих комшија“ - пекара, пиљарница, продавница здраве хране - одржала манифестација „Школе отвореног срца - Медицинска и Уметничка“. Дружењу уз послужење употпунили су и малишани Предшколске установе „Наше дете“.
„И милост и правда и истина света/И нада и братство и смерна просвета/Снажно родољубље, нежно братољубље“, само су од неких завета Светог Саве који су се чули на академији Драмске секције Медицинске школе „Свети Сава нас је извео из доњег у горњи свет“ у режији проф. Татјане Матић. У галерији Школе примењених уметности уз пригодан програм отворена је светосавска изложба под називом „Пирг Светог Саве“. Поставку, која обухвата тридесет експоната у различитим техникама примењене уметности, суграђани могу погледати до краја фебруара.
На другом крају, у школи која са поносом носи име Светог Саве, овај дан је био прилика да се покаже захвалност свим људима добре воље и хуманог срца који су у претходном периоду помагали ОШ „Свети Сава“. Нису изостали ни пакетићи којима је „Хумано срце Шапца“ обрадовало све ученике.
Програмом са пригодном беседом др Бошка Сувајџића, професора Филолошког факултета у Београду, прослављен је Дан Светог Саве у Шабачкој гимназији, док је поетском фреском „Од гимназијалца до Књаза малог Париза“ отворен Кабинет за српски језик и књижевност који је понео име бившег ученика и дугогодишњег новинара „Гласа Подриња“ Драгише Пењина.
Славило се и у издвојеном одељењу ОШ „Јанко Веселиновић“ у Великом Церовцу где је изведена представа „Наш Растко од двора до манастира“, као и у Шабачком позоришту где су присутни имали прилику да погледају представу „Оцу српске цркве и школе нам свете“ ОШ „Ната Јеличић“.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa