Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
МИОМИР ФИЛИПОВИЋ-ФИЋА ИЗ РАДЕНКОВИЋА ДОБИТНИК ВУКОВЕ НАГРАДЕ

МАЈСТОР ПИСАНЕ РЕЧИ И ФУДБАЛА

Објавио 25 књига прича о људима на селу, из историје српског народа, хронике села, спортских клубова, лексикона општина, а поводом 40 година новинарског рада изашла је збирка “Људи и њихове ћуди“. Подршка за најсјајнију награду оца српске писмености стигла из 65 општина и градова Србије
Новинарство је заволео 1976. године када постаје сарадник Радио Београда на култној емисији “Село весело“. Уз више омладинских листова, Мачванин из Раденковића Миомир Филиповић- Фића, данас дописник београдске “Политике“ из Сремске Митровице, највише се задржао у новосадском „Дневнику“. Писао је и за најтиражније илустроване недељнике бивше државе ( “Илустрована политика“, “Нада“, “Дуга“... загребачка “Арена“, љубљански “Дневник“, сарајевска “Уна“ и “Сан“... ) Стварао је за телевизије Београд и Нови Сад, локалне радио и телевизијске станице... Поврх свега је објавио 25 књига прича о људима на селу, из историје српског народа, хронике села, спортских клубова, лексикона општина и школа...
Ове године поводом 40 година новинарског рада објављена му је књига “Људи и њихове ћуди“. Уз бројна претходна признања и награде, као круна, дошла је Вукова награда која ће му бити уручена осмог фебруара.
- Радује ме што сам за ово високо признање добио подршку представника 65 општина и градова Србије. Није изостала потпора Удружења новинара Србије, Савеза пољопривредних инжењера и техничара, Компаније Слобомир из Чикага... наглашава Филиповић.
У младости је играо фудбал и школујући се стекао звање фудбалског тренера, а својеврстан дуг према родном селу враћа обновом рада библиотеке, фудбалског клуба, КУД... Не изостају ни бројни писани трагови, као што је ових дана било издање књиге, хроника о Раденковићу.
Његова активност је непрестана, што се посебно огледа у оснивању Удружења културних стваралаца Србије “Завичај“, уређивању листа села Србије, “Сеоске новине“ које стижу на више стотина адреса. Уз све поменуто иде и оснивање Фестивала села Србије- ФЕСЕЛ, Сабора Филипа Вишњића, Фестивала српске песме посвећене Мији Крњевцу у Крњеву, Међународног фестивала новинара Село-прес и низа других културно-историјских светковина широм Србије. Тренутно је један од организатора Такмичења села Србије у извршној продукцији Културно-просветне заједнице Србије.
- Новинарство и фудбал остају моје велике љубави, наравно после породице и завичаја који су у корену свега. Определио сам се да овде стварам своју срећу и мислим да нисам погрешио, мада је било примамљивих понуда и из иностранства, каже на крају у овом обраћању за “Глас Подриња“, неколико дана пре уручења Вукове награде и обележавања 40 година успешног рада који свакодневно богати новим садржајима.
Љ. Ђукић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa