Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
НОВА СТАЛНА ПОСТАВКА У МУЗЕЈУ БОГАТИЈА ЗА ЈЕДНУ ПРИЧУ

ШОЉИЦА КОЈА ЈЕ ПРЕШЛА АЛБАНИЈУ

Када је дошла да види нову сталну поставку у Народном музеју у Шапцу, Бранислава Марковић је одлучила да поклони шољицу за кафу, у којој је донедавно стајала кућна пара из чеснице. Иако везана породичним успоменама, наша суграђанка је схватила да овај предмет има причу коју би требало да подели са посетиоцима Музеја.
- Бака која је актер ове приче је рођена сестра моје баке, тетка мога оца. Када сам се удала и добила децу, преселили смо се у стан у улици Вука Караџића и свакодневно посећивали баку која је живела на Камичку. Једном, док су се деца играла у дворишту, ја сам брисала прашину на креденцу и приметила шољицу за кафу. Одушевљено сам је питала где је купила, а она ми је одговорила да јој је сет тих шољица спасао живот. Било је то пре четрдесет година, сећа се Бранислава.
Када су, у Првом светском рату, Аустроугари упали у Шабац, преполовили његово становништво и урушили га, Марија (Павловић) Лолић није имала куд, него је кренула са војском. Понела је са собом и комплет шољица за кафу. Својој унуци је испричала да је војницима кувала кафу, а они су јој давали новац „колико је ко кад могао“. Захваљујући томе, Марија је успевала да плати преноћиште у кафанама, по кућама, тамо где би застала војска да предахне. Прешла је Албанију са шољицама, (од којих је једна сачувана), дошла у Француску и удала се за Ђуру Лолића кога је тамо упознала. Млађој сестри Роси је послала своју фотографију као разгледницу: „Госпођици Роси Павловићевој, Камени Шор, Шабац. За успомену и дуго сећање, сестри Роси из Француске. Поздрави све наше. Марија Ђ. Лолић и зет Ђура“.
По завршетку рата, са супругом је дошла да живи у Шабац, на Камичак, где је рођена и одакле више није одлазила.
Захваљујемо госпођи Бранислави на дару. Драго нам је да један овакав предмет улази у нашу збирку, која носи дубоку и озбиљну причу о Шапцу и једном времену кроз које је наш град прошао. Позивамо све који су расположени да обогате наше збирке и да нам предају на чување тако значајне предмете, како бисмо заједно очували колективно сећање
(историчар Бранислав Станковић)
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa