Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
ГЛАС У СВЕТСКИМ КУХИЊАМА: ХАЈДЕ ДА КУВАМО ЗАЈЕДНО

Француска вина

Одавно је познато да су Французи најбољи мајстори вина. Вековима су Французи познати као произвођачи висококвалитетних вина савршених укуса, квалитета и амбалаже. Данас се под виноградима налази неколико милиона хектара Француске.
Француско вино се производи у неколико региона широм Француске, у количинама између 50 и 60 милиона хектолитара годишње, или 7-8 милијарди боца. Француска је друга у свету по величини укупне површине винограда, иза Шпаније и такмичи са Италијом за позицију да буде највећи вина светски произвођач француска вина за рачуноводствено 17,6% светског извоза у 2005. Француско вино трагови својој историји до 6. века пне, са многим француског региона датира њихова вина стварању историје из римског периода. Врхунски вина продата међународном плану, на више скромна вина обично виде само у Француској.
Два концепта централне већег краја француска вина су појам „терроир“, који повезује стил вина до одређене локације где се грожђе гаји и вино се прави, а Аппеллатион д“™оригине Цонтроолее (АОЦ) систем. Ознака правила која ближе дефинише сорти грожђа и вина праксе су дозвољени у свакој. Француска је неколико стотина географски дефинисана ознака, који може да покрије целе регије, села, или чак појединачних специфичних винограда.
Француска је извор многих сорти грожђа (попут каберне совињон, шардоне, Пинот Ноир, совињон блан) који су сада посадио широм света, као и неколико вино праксе и стилови вина да се копирају и имитирају производње у другим земљама. Иако су неки произвођачи имали користи у последњих неколико година од раста цена и повећане тражње за неке од угледа вина из Бургундије и Бордо, француска индустрија вина у целини је била под утицајем пада домаће потрошње, као и све већу конкуренцију и Новог света и другим европским земљама.
Неколико најпознатијих сорти вина:
Шампањац
Шампањац, налази у источној Француској, близу Белгији и Луксембургу, је најхладнији великих вина француске региона и дом својих главних пенушаво вино. Шампањац вина може бити и бело и розе. Мала количина још увек је вино произведено у шампањац од којих нека могу бити црвено и розе.
Јура
Жура, малом простору у планинама близу Швајцарске где производе неке јединствене стилове вина, нарочито ВИН ВИН Јауне и из Паилле. Региона обухвата шест ознака и односи се на бургундац преко своје опсежне коришћења бургундског грожђа Шардоне и Пинот Ноир, иако се користе други сорти. Она такође дели климом са Бургундије.
Лангдок-Русијон
Лангдок-Русијон је највећи регион у погледу површине винограда, као и регион у којем је већина јефтиних расутих француског вина су произведене. Иако и даље извор већег дела Француске и Европе је хиперпродукција, тзв „језера вина“, Лангдок-Русијон је и дом неким иновативни произвођачи који комбинује традиционалне француско вино и међународних стилова док користите лекције из Новог света. Много Лангдок-Русијон вино се продаје као Вин де Паyс д“™Оц.
Лоара
Долина Лоаре је првенствено бело-вино регије која се протеже преко велике удаљености уз Лоаре у централној и западној Француској, где сорти грожђа и вина стилови разликују дуж реке. Четири подрегиона се налазе дуж реке: Горња Лоара је позната по совињон блан, производњу вина као што су Санцерре АОЦ, већ се састоји од неколико региона и области.
Прованса
Прованса, на југоистоку и близу Медитерана. Можда је најтоплији део вина региона Француске и производи углавном розе и црвено вино. Обухвата осам главних ознака на челу Провансе водећи производ, Бандол . Неке Прованса вино се може поредити са јужне Рона вина деле и грожђа и, до одређеног степена, стила и поднебља. Прованса има класификацију својих најпрестижнијих сталежа, слично Бордо.
Рона
Рона долине, пре свега црвено-вино регион у југоисточној Француској, дуж реке Рона. Стилови и сортна састав северни и јужни Рона разликују, али оба дела, као Бордо такмичити са традиционалним произвођачима црног вина.
Савоја
Савоја или Савој, углавном бело-вино регије у Алпима близу Швајцарске, где се грожђе јединствено за овај регион гаји.
Лазар Прстојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa