Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
ПРЕДСТАВЉЕНА САБРАНА ДЕЛА СТАНИСЛАВА ВИНАВЕРА У 18 КЊИГА

ПРАЗНИЧНО ВЕЧЕ

У дворани Винавер у Анексу Библиотеке шабачке, одржан је програм под називом Видело света, у ком су представљена Сабрана дела Станислава Винавера. У програму су учествовали: Милка Зјачић Аврамовић, уредница издања, Гојко Тешић, приређивач и Надежда Винавер.
Видео записом “Винаверовци у Библиотеци шабачкој“, у коме је приказан начин на који Библиотека чини живим сећање на великана српске књижевности, започело је празнично вече за Шапчане.
- Након програма Ми се чудно разумемо, којим је обележено 120 година од Винаверовог рођења, а који је изведен и у Народној библиотеци Србије, осмислили смо Винаверову земљу чуда за најмлађе суграђане. Организован је Научни скуп у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност, а објављен је и Зборник са скупа „Поезија и модернистичка мисао Станислава Винавера“. Он је вечерас међу својима, рекла је директорка Библиотеке Соња Бокун Ђинић.
О “највећем европском Шапчанину“, који је остао непрочитан и несхваћен, кога нису умели и хтели да препознају, о “злоћину ћутања“, његовој необичној биографији и нади да ће ова дела изнедрити нове винаверовце, говорила је уредница издања.
- Мило ми је што се Шабац вратио својој традицији. Винавер није заборавио шта му је Шабац дао, он се одужио језику који је научио у њему, рекла је Нада Винавер, која је представила “Светило света“, књигу о Француској, која је имала посебно место у његовом животу.
Сабрана дела Станислава Винавера, друго коло у 18 књига, на 13.000 страна, која је објавио Службени гласник и Завод за уџбенике, представљају омаж једном од најистакнутијих интелектуалаца модерне српске књижевности и културе 20. века.
- Ова дела су једниствена у српској култури, а ово издање најлепше у историји издаваштва. Незаслужене су похвале само на мој рачун, мала екипа која је на овом подухвату радила три године може бити поносна што је овој култури дали нешто што није имала. Винавер је камен међаш од кога се све може ишчитавати и у чему се може наћи све оно што је најзначајније, а припада Европи. Изузетно ми је драго што сам се нашао у најзначајнијој тачки српске модерности, у Шапцу, истакао је Тешић, који проучава Винавера четири и по деценије.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa