Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
Прослављен празник заљубљених и празник пријатељства

У СУСРЕТ ЉУБАВИ

Сликање на лишћу акрилним бојама. Вече пуно поезије, музике, љубави. Задовољство присутних посетилаца није се могло сакрити
У сусрет Дану заљубљених у организацији Библиотеке „Политика“ Крупањ у петак 12. фебруара за посетиоце је отворена изложба слика Марије Пантелић младе уметнице из Лознице и поетско-музичко вече у коме је наступио велики број учесника.
Најпре је у 18 часова отворена изложба слика на лишћу младе сликарке Марије Пантелић из Лознице под називом „Тхе Фалл ин Лове“ (Јесен у Љубави, заљубљеност) која представља плод њеног трогодишњег експерименталног рада на истраживању и осмишљавању технике која ће бити погодна за ову специфичну подлогу, која када се сасуши и испресује подсећа на пергамент.
- Ради се о специфичном виду ликовне уметности, сасвим новом иновативном правцу. У питању је осликавање на осушеном лишћу акрилним бојама и прелакирано непромочивим лаком како би остало сачувано од времена. Када сте уметник гледате очима срца и када имате љубав у себи можете да видите сликарско платно у свему. Моје сликарско платно је управо овај осушен лист који живот завршава у јесен, можда мало због професионалне деформације с обзиром да сам медицинска сестра и да се сваки дан трудим да неком продужим живот. Зашто онда лист који је отпао не би добио неки други живот. То ми је била прва идеја, оживљавање - говори Марија уметница из Лознице чија инспирација долази из љубави и то оне коју носи у себи самој.
Сликањем и цртањем се бави од малена, први цртеж је урадила са две године када је цртала правилне кругове, а касније кроз школовање таленат је градила кроз графички дизајн, здравствено-васпитне плакате и, с обзиром да је била у медицинској школи, радила је на свим могућим ликовним пројектима. Наравно, то искуство је довело до стварања сопоственог ликовног правца. Највише се захваљује својим родитељима, али и мноштву пријатеља који су је подржали у највећим лудостима. Специјално се захваљује Небојши Тодоровићу без кога овај пројекат не би био реализован.
У наставку вечери одржано је поетско-музичко вече у коме су учествовали завичајни писци и песници из Крупња и Лознице, али и ученици основне, средње школе и млади који су имали прилику да читају своју поезију. Програм је био конципиран тако да буде разноврстан, најпре су наступили чланови оркестра КУД „Мића Тадић“ из Крупња Горан Томић, Милан Гајић и Момчило Радовановић, свирајући хармонику, контрабас и гитару, певајући љубавне песме. Виолину је свирала Андреа Алимановић. Своје песме су казивали Милан Станковић, Ивана Живановић, Лазар Вићентић, Ивана Ковачевић и Љутомир Рундић. У програму су учествовали Магдалена Матић, Наташа Васиљевић, Андријана Гајић и Александар Гајић који је свирао гитару.
- Младим људима који немају времена за поезију поручио бих да уместо седења у кафићима и губљења времена покушају да изразе оно што у том тренутку осећају и то запишу на папир. Можда ће испасти од тога неки добар стих - поручује Љутомир Рундић песник из Лознице и члан удружења књижевника Србије. Издао је неколико књига поезије, а између осталог пише и родољубиву поезију. У Крупњу је имао две промоције књига и неколико вечери поезије, а већ две године је председник жирија на манифестацији „Плодови Рађевине“.
Иницијатор и „главни кривац“ за организацију овог догађаја је Цветко Вилотић, песник који се музиком бави цео свој живот и овим поводом је извео неколико ауторских песама од којих издвајамо „Чежњо моја, мој немире“ и „Сањам те“. Фрулу свира од детињства, а касније и кларинет, гитару, прим, мандолину, клавијатуре. Младима поручује да верују у љубав, да се не стиде заљубљености и осећаја љубави, јер и сама песма каже: „Љубав је попут сунца што прозебла срца грије, живот би празан био да љубави није“. И на крају додаје: Кад си најтужнији - запевај, кад си највеселији - опет запевај!
Д.Жугић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa