Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
УСКОРО НОВИ ЗАКОН О ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

ОБЕЋАВА ДЕПОЛИТИЗАЦИЈУ И ТРАЖИ РЕЗУЛТАТЕ

Нови Закон о јавним предузећима подразумева да директори не могу бити функционери, а независни чланови надзорних одбора ни чланови политичких странака. СНС хвали Закон, ЗЗС каже да су њихови директори добро радили и до сада
Нацрт новог Закона о јавним предузећима, који би ускоро требао да буде донет, предвиђа строже услове за избор руководећих органа. Директор јавног предузећа чији је оснивач држава, аутономна покрајина или локална самоуправа може бити само неко ко је завршио најмање четворогодишњи факултет, има најмање пет година радног искуства на пословима које захтева ово образовање и најмање три године радног искуства на пословима који су повезани са пословима тог јавног предузећа. Поред тога, не сме бити функционер неке политичке партије. Независни члан надзорног одбора уоште не може бити члан странке.
Да ли ће ово коначно довести до тога да на руководећа места дођу људи који су се истакли на послу, а не у партији?
Бобан Бирманчевић, посланик Српске напредне странке, тврди да је циљ овог закона управо деполитизација јавних предузећа, а да ће основно мерило рада менаџмента бити резултати, али и однос према грађанима.
-Овај Закон ће отворити врата најбољима, јер ће се директори бирати по стручности и по квалитету. Имамо примере у пракси где су директори бирани по принципу ““ што виша позиција у странци, то јаче јавно предузеће. Многа јавна предузећа и у граду и у републици, из године у годину послују негативно, а и даље имају исте дитректоре, надзорне и управне одборе. Овај Закон ће омогућити да се престане са том праксом. Основно мерило да ли менаџмент може или не може управљати предузећем биће, пре свега резултат, а уз то и однос према грађанима. Морају се понашати и социјално одговорно. Често су јавна предузећа опраштала милионске дугове онима који имају новац, а моћ показивали на онима који дугују минималне износе, истиче Бирманчевић.
Како Бирманчевић објашњава, свако јавно предузеће имаће и ревизорску комисију чији ће председник бити управо независни члан надзорног одбора, онај који не сме да буде члан ни једне партије. Верује да овај Закон неће моћи да се заобилази.
-Држава мора да се понаша у складу са Законом, а он ће још бити поправљен амандманима. Није довољно само донети закон и да он буде мртво слово на папиру. Морају се урадити системске промене, а низ других закона који су донети стварају амбијент да правна држава може да делује у пуном капацитету, сматра Бирманчевић.
Коментар на овај Закон тражили смо и од странке Заједно за Србију, опозиционе у републичкој Скупштини, али владајуће у Шапцу. Њихова Информативна служба саопштава да ЗЗС снажно подржава све мере које доводе до професионализације управљања у јавним предузећима. Међутим, на питања сматрају ли да ће овај Закон довести до тога да јавним предузећима управљају стручна лица, води ли он деполитизацији руководећих функција, и да ли ће партије успети да пронађу “рупе у закону“ и поставе своје људе на најважније функције, добили смо одговор да су директори које је ЗЗС предложила компетентни. Такође, у одговору стоји да је Шабац град у коме је Градска управа и управа у свим јавним предузећима по квалитету у самом врху у Србији. Наведено је и да је ово град са најнижом ценом воде у Србији и да има најбоље уређену индустријску зону. Поред тога, ЗЗС каже и да има јасан план како да у наредне четири године јавна предузећа и управа буду на нивоу на ком су у градовима Средње и Западне Европе. Можда то значи да нам нови Закон није ни потребан.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa