Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
НАКОН ПАУЗЕ У КОЦЕЉЕВАЧКОЈ ОПШТИНИ ПОНОВО РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА

ПОМОЋ У КУЋИ СТАРИМ ЛИЦИМА

Након двогодишње паузе 85 старих и болесних житеља општине Коцељева моћи ће да рачунају на помоћ геронто домаћица. Наиме, од 1. марта ова општина ће у партнерству са „Каритасом“ из Шапца почети са реализацијом пројекта „Успостављање одрживе услуге помоћ у кући за старија лица у општини Коцељева“. Пројекат ће бити реализован на територији целе општине а састојаће се од пружања услуга помоћ у кући старима и одраслима који имају ограничења физичких и психичких способности.
Према речима координатора пројекта Радована Ранисављевића, сврха услуге је подршка корисницима у задовољавању свакодневних животних потреба у сопственом домаћинству како би се унапредио или одржао квалитет њиховог живота и спречио смештај у институције.
- Центар за социјални рад је овај пројекат реализовао ранијих година и претходне две нисмо имали средстава да наставимо. Међутим, сада смо обезбедили средства и ускоро ћемо отпочети са реализацијом овог пројекта који се састоји у пружању услуга помоћ у кући старијим лицима. Њиме ће бити обухваћено 85 корисника са целе територије општине Коцељева и то лица старија од 65 година, болесни, корисници материјалног обезбеђења породице који живе у једночланом или двочланом старачком домаћинству, пензионери старости преко 65 година са најнижим износима пензија у једночланом или двочланом старачком домаћинсту и сва остала стара и болесна лица са ниским нивоом социјалне сигурности - изјавио је Ранисављевић.
О старим и болесним лицима свакодневно ће се бринути седам геронто домаћица од којих ће једна бити ромске националности.
- Осим тога интересантно је да смо по први пут одабрали и 15-ак ромских домаћинстава који испуњавају ове критеријуме и живе у лошим материјалним условима. То је новина у односу на неке претходне пројекте које смо реализовали - истакао је координатор.
Предвиђено је да пројекат траје шест месеци али ова локална самоуправа у договору са партнерима разрађује могућност и проналази начин да обезбеди средства како би се пројекат наставио и ова услуга, сходно Закону о социјалној заштити, постала одржива и континуирано реализовала.
За полугодишње трајање пројекта обезбеђено је око 2,5 милиона динара.
- У укупној конструкцији финансирања Република Србија, односно Министарство рада, запошљавања и социјалне политике обезбедило је 1,5 милиона динара док ће остатак финансирати у приближно истим износима општина Коцељева и “Каритас“ - рекао је Ранисављевић.
Корисници услуга кажу да им реализација овог пројекта много значи јер им осим директне помоћи у кући доноси осећај припадности друштву и указује на чињеницу да нису сами и заборављени.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa