Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
КАКО ЛОКАЛНА И РЕПУБЛИЧКА ВЛАСТ „БРИНУ“ О ЛОЗНИЧКОМ ЗДРАВСТВУ

ФОТЕЉЕ ИСПРЕД ПАЦИЈЕНАТА

Мишљење о лошем стању у лозничкој болници у граду су неподељена. Ипак, ово није било довољно да би се прихватио предлог опозиције да се у тачку дневног реда скупштинског заседања уврсти питање стања у овој установи. Владајућа већина у Скупштини града, под изговором да та установа није у надлежности локалне самоуправе, одбацила је овај предлог. С друге стране, опозиција се слаже да је ова установа републичкој надлежности, али истиче да је у примарном интерсу грађана Лознице.
Борба за фотеље, запошљавање по страначкој линији, наравно чланова странака које творе републичку и локалну власт, подређеност интересима појединаца и актуелних властодржаца, представља стање, данас, у лозничком здравству, оцењује Михаило Пурић, одборник опозиције у Скупштини града, бивши народни посланик, потпредседник општине Лозница и начелник Мачванског округа.
По његовим речима, борба за фотеље у менаџменту и Управном одбору, ставила је по страни интерес пацијента, „јер странке у власти уместо да се удруже да реше нагомилане проблеме, воде битку ко ће где да „удене“ своје кадрове“.
- С друге стране, имамо часне лекаре и друге медицинске раднике, који су посвећени пацијентима, али раде по систему „штапа и канапа“-прича Пурић.
-Давно покварен скенер, годинама не ради, па пацијенти морају да плаћају те прегледе, али и друге услуге дијагностике, јер мало, мало, па нешто затаји од опреме. Оно што смо мислили да се никад не може да догоди, догодило се, у прошлом месецу, када више од недељу дана нису могле да се обављају редовне операције ни на једном од одељења хируршких грана, због квара на централном стерилизатору. Страхујемо да стерилизатор, опет, не затаји јер је ушао у четврту деценију постојања и марке је „Сутјеска“. Зна се добро ко, не само годинама, већ деценијама газдује овом установом, где је „цементиран“ давно започети Хируршко гинеколошки блок, који су народу обећавали социјалисти, међу којим су неки, у међувремену, мењали странке „као Циганин коње“, само да би „дрмали“ здравством, док се стање на одељењима само погоршава.
Пурић подсећа да, док је био потпредседник СО Лозиница, од 2000. до 2004. године, тадашња локална власт је успела да поради да Ошта болница добије најсавременије породилипте у Србији, „а било је најгоре у нашој земљи и региону“. Урађен је, како наглашава, и савремен и функционалан хируршко-гинеколошки блок, уређена је и сређена Хитна служба Дома здравља, замењена је столарија, стигли су нови апарати, уређено је Одељење педијатрије...
- И тад локална власт није била надлежна за болницу, али смо, као одговорни људи, показали бригу и пажњу и изборили се све то да урадимо, а после тога ништа капитално није урађено у здравству Лознице-категоричан је Пурић.
-Возни парк болнице, по њиховом сопственом признању, спао је на свега два-три санитета, што указује да им локална власт није обезбедила ни преко потребно возило, као установи која брине о 150.000 пацијената, а камоли шта друго. На Интерном одељењу кров је давно сазрео за реконструкцију, догађале су се поплаве, као и у сутерену где су хируршке гране. И после поплаве у сутерену хируршких грана, било је препуцавања, не само између коалиционих партнера, већ оних који су главни у власти града и земље, ко је међу њима крив што се то догодило. У тој области, и општина Крупња, Љубовије и Малог Зворника, али шта вреди када они који су у власти града или неће или не могу да помогну тој установи.
Одборник Пурић каже да би, најхитније, сви надлежни у граду морали да се мобилишу, да моле куме надлежне у држави да помогну овдашњем здравству, „а не да мало, мало да и особље и пацијенти страхују да неће отказати нека опрема, па чак и она за операције, што живот и запослених и овдашњих људи чини онаквим какав, најблаже речено, није примерен 21. веку“.
Др Никола Јаковљевић
На конференцији за штампу градског одбора ДС Лозница, а како су пренеле Лозничке новости, доктор Никола Јаковљевић, одборник и председник одбора лозничких демократа истакао је да болници 12 година није учињен ниједан озбиљан грађевински захват, последња инвестиција било је породилиште у пролеће 2004. години, када је град учествовао са 20 одсто средстава. Истакавши да је установа у лошем техничком стању, посебно инсталације у старим зградама, слаба је дијагостичка опремљеност, и да једина је установа тог нивоа која нема скенер, а обухвата подручје са више од 150 хиљада становника, напоменувши и лош возни парк.
Весна Ракић
За похвалу су пожртвованост особља и лекара, али проблеми настану када вам је потребан преглед на неком од апарата. Или се дуго чека након заказивања или апарат не ради, па све морате приватно како би убрзали преглед и почели терапију. Посебан проблем постаје ако су вам неопходни скенер. То неизоставно значи пут у Шабац или Ваљево ““ истиче Весна Ракић из Лознице.
Милинко Алексић
Проблеми су дуго чекање за преглед, а у лозничкој болници нема ни кардиолога, па те прегледе морате приватно да обавите ““ искуства су Милинка Алексића из Лознице.
Слободан Крстић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa