Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
НОВИ ЗАКОН О ЗАШТИТИ СТАНОВНИШТВА ОД ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ

НЕВАКЦИНИСАНА ДЕЦА НЕ МОГУ У ШКОЛУ

Деца морају ићи у школу, то је законска обавеза, а морају бити и вакцинисана. Овај Закон је у супротности са Уставом Србије, али и ратификованим међународним конвенцијама које смо дужни да поштујемо, каже адвокат Иво Струјић. Епидемиолог Небојша Софронић тврди да је вакцинација апсолутна безбедна и неопходна.
Новим Законом о заштити становништва предвиђене су ригорозније казне за невакцинисање деце него до сада и то од 30.000 до 150.000 динара. Оно што је противнике обавезног вакцинисања деце додатно изиритирало је казнена одредба према којој невакцинисана деца неће моћи да се упишу у основну школу.
Деца морају ићи у школу, то је законска обавеза, а морају бити и вакцинисана. Педијатри су у обавези да обавесте санитарну инспекцију, а они обавештавају родитеље. Ако родитељ и даље одбија да вакцинише дете, зове се Центар за социјални рад и они могу донети решење о занемаривању развоја детета.
- Сваком детету, које није примило вакцине из календара обавезне вакцинације, апсолутно је живот угрожен. Такво дете не само што ризикује сопствено здравље већ је опасно за другу децу. Посебно ону која из медицинских разлога нису примила неке вакцине (због алергија или тешких болести, индикације за непримање вакцине одређује посебна лекарска комисија). Све вакцине су подједнако важне, јер су све болести против којих се деца вакцинишу потенцијално смртоносне ““ став је Министарства здравља.
Адвокат Иво Струјић и његова канцеларија у Београду до сада је ангажован у више од 100 случајева одбијања да се деца вакцинишу. По њему, два су основна проблема када је реч о обавезној вакцинацији и казненој политици која то прати.
- Овај Закон је у супротности са Уставом Србије, али и ратификованим међународним конвенцијама које смо дужни да поштујемо. Уставом нам је гарантовано право на слободан избор, али и на обавезно основно школовање. Овим Законом се то негира, а ми смо још августа 2014. године поднели захтев за оцену уставност тадашњег закона, и до данас ништа није урађено по том питању ““ истиче за наше новине Струјић.
Према његовим речима, занемарује се чињеница да је у већини развијених земаља у Европи вакцинација деце ствар избора, а не законска обавеза. Струјић напомиње да се новим Законом крше људска права и Уставом гарантовано право на основно школовање. Он додаје да ће његова канцеларија упутити још један захтев за оцену уставности управо због забране уписивања невакцинисане деце у школу.
- Веома је важно да нагласим да се нико не залаже за укидање вакцинације, већ само за право да свако сам одлучи да ли ће његово дете да прими вакцину или не. Залажемо се за успостављање правила на слободан избор, а самим тим и у комплетан процес вакцинисања ““ закључује Струјић.
Епидемиолог Завода за јавно здравље Шабац др Небојша Софронић, с друге стране, каже за „Глас Подриња“ да је обавезна вакцинација деце битна како би смањио број оболелих од смртоносних болести и да апсолутно не види ниједан разлог зашто се неко не би вакцинисао.
- Примера ради, прошле године погоршала се ситуација са морбилама, којих уназад годинама није било. Забележено је 35 оболелих од малих богиња. Вакцинација против морбила је уведена 1971. године и дуги низ година их није било ““ истиче Софронић.
Он додаје да су данашње вакцине безбедне и да је чудно то што су противници вакцинисања, такође примили вакцине када су били деца. Противници обавезне вакцинације напомињу да су забележени случајеви да су поједина деца оболела од аутизма после добијања вакцине.
- Апсолутно није било повећања аутизма и људи би требало да се добро информишу и да консултују релевантна научна истраживања уместо неутемељених тврдњи. Један на милион је статистика када се говори о тежим случајевима ““ каже Софронић.
Да би вакцинација била успешна, да би се створио колективни имунитет, неопходно је да се вакцинише 95 одсто популације. На тај начин имунитет стекне и преосталих пет одсто становништва. Када говоримо о Шапцу, вакцинација је на нивоу више од 95 одсто, изузев у случају вакцине од морбила која је испод 90 одсто.
ОБАВЕЗНА ИМУНИЗАЦИЈА
Имунизација је обавезна за децу против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе, малих богиња, рубеола, заушка, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом, инфлуенција типа Б и обољења изазваних стрептококом-пнеумонијом.
ПОТВРДА ЗА УПИС
Дете не може да иде у предшколско, нити да упише школу без вакцине. Ако плати казну, а и даље одбија вакцинацију, случај преузима социјална служба. Потврда о здравственом стању детета која је неопходна за упис у школу или вртић, некомплетна је без потврде о вакцинацији.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa