Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
У СУСРЕТ РОЂЕНДАНУ „БИТЕФ ТЕАТРА“

У СРПСКОМ ВЕРДЕНУ

Поводом премијере представе „Прича о војнику“ београдског театра која ће бити изведена 4. марта прошлог четвртка организован је целодневни обилазак Шапца за београдске новинаре
Место сусрета, како је речено на конференцији за новинаре организованој у сали „Цер“ Хотела „Слобода“ прошлог четвртка, није изабрано случајно. Шабац, град страдалник, тзв. српски Верден, никада се није опоравио од губитка који је доживео током Великог рата, али је сачувао од заборава све оно за шта су се борили његови преци како би био град какав данас јесте ““ слободан, богат историјом и традицијом, духом који га чини неодољиво шармантним местом за живот и посету.
- Шабац је нама јако занимљив. Ми нисмо први пут овде. Претходно смо и наш фестивал најавили боравећи у Шапцу где смо изузетно дочекани. Та нека сарадња „Битеф театра“ и града Шапца, „Битеф фестивала“ и Туристичке организације Шапца је на једном изузетно високом нивоу и нама је драго да можемо престоничке новинаре да доведемо у град који има и културу и традицију и који се на неки начин бори и брине да култура, која нам је некако свима на маргини, ипак опстаје и константно показује неке своје праве вредности. Драго нам је што смо поново у Шапцу и надам се да ће овај наш боравак најавити успешну годину „Битеф театра“ ““ рекао је Милош Мартиновић, директор „Битеф театра“.
„Прича о војнику“ биће једно пријатно изненађење у смислу онога што се може видети на данашњој плесној кореографској сцени. Сама чињеница да кореографију потписује Гај Вајцман, један од најзначајнијих европских кореографа иде у прилог врхунској кореографији и доброј уиграности и посвећености играча.
- Неки разговор о Првом светском рату некако је замро оног тренутка када је обележено сто година од почетка тог трагичног рата који је много трагичнији него што ми то можда данас замишљамо. Мислим да је важно данас бити овде јер сматрам да је 1916. била једна од најстрашнијих ратних година у двадесетом веку. Можда страшнија од неких година из Другог светског рата јер је тада рат са фронта сишао у град и село, дошао до прагова кућа и у породице, почели су да се враћају рањеници, жене су остајале без мужева, деца без родитеља. Напросто, ту врсту патње о којој историја врло често не води рачуна јер се бави егзактним стварима и тачним датумима и догађајима ми желимо и на овај начин да прикажемо кроз нашу представу, а и доласком овде да укажемо да је Шабац један од тих градова страдалника ““додао је Мартиновић.
У сарадњи са Туристичком организацијом Шапца и Хотелом „Слобода“ новинари су имали прилику да чују причу о дугој традицији одржавања коњичких трка на Хиподрому, уживају у шетњи током обиласка центра града, посете Нову сталну поставку „Шабачки времеплов ““ баштина за будућност“ Народног музеја, погледају премијеру филма „Пут у рат“ аустријског редитеља и уредника ОРФ Роберта Гокла у Шабачком позоришту.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa