Инфо

10. март 2016.10. мар 2016.
ГЛАС У СВЕТСКИМ КУХИЊАМА

ХАЈДЕ ДА КУВАМО ЗАЈЕДНО

Кинески штапићи за јело
Верује се да су се штапићи први пут за ову намену користили још пре 5.000 година у Кини. Штапићи су направљени од бамбусовог дрвета или било ког тврдог материјала који се могу искористити за узимање хране.
Они се држе између кажипрста и палца, на начин на који је могуће регулисати јачину притиска крајњих делова штапића, којим би се извршио притисак на храну коју је потребно ухватити истим.
Већина људи који долазе из западних земаља имају проблема код прве употребе штапића.
1) Ухватите доњу трећину штапића користите и површину вашег палца и предео на јагодицом кажипрста, тако да штапићи не додирују кажипрст целом његовом површином. Палцем контролишете доњи део штапића, средишњи део штапића се налази поред средњег прста. Овако је кажипрст слободан да се помера.

2) Други штапић поставите између палца и кажипрста. Овај ће штапић бити ослоњен на врх палца (обзиром да је други штапић већ положен на палац), док ћете врх кажипрста држати на његовој површини. Потрудите се да ова два штапића буду међусобно паралелни.

3) Први штапић држите у истом положају док мрдате кажипрстом. На овај начин ћете моћи да приближавате горњи штапић овом доњем. Тако ћете бити у могућности да задржите и устима привучете залогај.

4) Приликом узимања залогаја из тањира, потрудите се да штапићи буду паралелни један са другим. Спустите штапиће и поставите парче хране између два штапића. Поновите покрет из трећег корака, померајући кажипрст како би уграбили парче хране, држите чврсто и померите га ка вашим устима.
Кинески алкохол
Јиу вино или алкохол
„Јиу“ представља сва алкохолна пића у Кини. Док „пијиу“ зна и пиво, а „путао јиу“ вино. Ти се називи користе и у Јапану и Кореји. Кинези преферирају жестока пића.
У Кини је историја винарства стара 6.000 година, а прво се радило од проса па касније од риже. Дестилирана алкохолна пића постала су популарна тек у 19. веку. Кинези их преферирају пити са храном.
Вино у кинеској култури заузима велики део те су измишљене многе игре повезане са пијењем. Многи кинески поети писали су дела о алкохолу. Чини се да им се и пријатељства базирају на количини попијеног алкохола, тако да се са правим пријатељима морају „убити“. Вино је за провод. Кинеска вина могу се поделити генерално на жута и исто бела. Жута се раде од житарица попут проса или риже те имају мање од 20 одсто алкохола, док су бела много јача и производе се из жутих.
Припремио: Лазар Прстојевић, стру

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa