Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
ЗАНАТИ КОЈИ ЛАГАНО БЛЕДЕ, КРОЈАЧ

СА 60 ГОДИНА НАЈМЛАЂИ У ГРАДУ

На свом Камичку већ преко 45 година Александар Стефановић ради кројачки занат наслеђен од оца Бранка који је још 1932. године добио мајсторско писмо које и сада краси скромни објекат.
- Битно је да се млади већ са 14 до 15 година определе за занат јер он има будућност колико год истини за вољу бледи. Не могу сви завршити факултете и бити менаџери јер посла нема. До краја кројача ће сигурно бити јер морају се ствари и поправити и исправити, каже ведри мајстор који има 60 година.
- Тренутно сам најмлађи у граду међу мушким кројачима, то знам сигурно. Штета је што младих нема више али чар заната се не упозна захваљујући и родитељима који деци не дају ту могућност упорно их упућујући на занимања где посла нема. Примера ради мој отац је почео рад са 13 година а, ја са годином више, каже мајстор препознатљивог поимања посла.
Занимљиво је да је Александар својевремено имао могућност да ради, како вели, државни посао али није хтео оставити свој занат.
- То ми даје пуну слободу и помаже у креативности, тако да могу посаветовати сваког ко хоће да живи мирно и скромно упозна занат јер њих мора бити будите сигурни, каже на растанку мајстор Аца који има бројне пријатеље на свом Камичку у радњи где се сетно присећа времена када је свака друга радња била занатска.
С.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa