Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ

ПРЕПОЗНАТИ, СПРЕЧИТИ, ЛЕЧИТИ

Свако од нас на свој начин може дати допринос у контроли болести, од које је, према подацима Светске здравствене организације из 2014. године оболело 9,6 милиона људи, порука је свих активности које је реализовао Црвени крст Шабац у сарадњи са Заводом за јавно здравље
Овогодишњој светској кампањи обележавања Светског дана борбе против туберкулозе под слоганом „Заједно против туберкулозе“ придружила се и Република Србија. Тим поводом, 24. марта, Црвени крст Шабац заједно са Заводом за јавно здравље организовао је низ активности.
- Нажалост на нашим просторима још увек проблем туберкулозе, оболелих и лечења, има велике предрасуде међу суграђанима. О томе треба водити рачуна. Најзначајније и најважније је да разбијемо ту предрасуду јер је туберкулоза данас излечива болест ““ рекла је Снежана Петровић из Црвеног крста Шабац, регионални координатор Контроле туберкулозе у Србији, на пункту Народне кухиње где је подсетила кориснике о тегобама које могу да укажу на обољевање од ТБЦ као и на начине њеног спречавања.
Овим поводом др Драгана Радојчић из Завода за јавно здравље у Клубу пензионера Геронтолошког центра одржала је предавање, а млади волонтери Црвеног крста поделили су материјал везан за ову тему.
У сарадњи са осмацима ОШ „Николај Велиировић“ припремљен је велики школски пано на тему борбе против туберкулозе, док су ученици ВИИ4 Ана Јекић, Алекса Ђурђевић, Јована Петровић, Урош Пантелић са проф. Данијелом Вукосавовић одржали предавање. Приказан је и филм о ТБЦ који су урадили ученици Душан Мишковић и Петар Ковачевић. Млади волонтери Црвеног крста и овог пута поделили су пропагандни материјал.
На свим овим дешавањима указано је на болест од које је оболело 9,6 милиона људи у свету, од тога око милион деце. Упркос свим достигнућима и чињеници да скоро сви случајеви могу бити излечени она је водећи узрок смрти када су у питању заразне болести у свету што показује и податак из 2014. године када је од ње умрло 1,5 милиона људи.
- Још увек немамо податке за прошлу годину али према оним добијеним из електронске базе података о оболелима од туберкулозе у Републици Србији у 2014. години регистрована је 1.051 оболела особа. Највиша стопа обољевања забележена је у Мачванском округу, подкруг Шабац, Колубарском, Златиборском и Мачванском округу, подкруг Лозница. Највише оболелих је старосној групи од шездесет пет и више година. У најмлађим добним групама, 0-4, 5-15 и 15-19, доминирају особе женског пола, а у свим осталим мушкарци. Од придружених болести, код оболелих од туберкулозе, као и у претходним годинама, најчешће су евидентирани дијабетес (9%) и алкохолизам (6%) ““ нагласила је Снежана Петровић.
ЛЕЧЕЊЕ НАЈБОЉА ПРЕВЕНТИВА
Лечење туберкулозе у Србији је бесплатно. Болест је излечива уколико се лекови узимају редовно у дози и на начин како је лекар прописао. Особа која се лечи од туберкулозе престаје да буде заразна за околину већ после неколико недеља од почетка узимања лекова. По завршетку лечења особа се враћа својим приватним и пословним активностима.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa