Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
ЕКОС ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН ВОДА, 22. МАРТ

МОЋ ВОДЕ

У Културном центру, Удружење „ЕКОС“ је обележило Светски дан вода, премијерним приказивањем филма “Моћ воде“, који је добио другу награду у ИИИ категорији (седми и осми разред) на конкурсу који је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку компаније „Цептер“ расписало крајем прошле године.
Програм је отворила Маја Мандић, председница „ЕКОС“, која је подсетила да Удружење овај датум обележава већ седам година, од самог оснивања - Овогодишња тема на глобалном нивоу јесте „Боља вода ““ бољи послови. Данашњи дан је посвећен свим радницима који раде са водом или који у својим пословима директно или посредно користе воду - Живот без воде немогућ, али да морамо бити и еколошки освешћени, да делујемо у корист опстанка здраве воде на нашој планети“.
Марина Алексић, потпредседница Удружења и логопед у Предшколској установи „Наше дете“ говорила је о важности моралног васпитања деце која би требало да науче “да неке активности ураде и ако оне не доносе корист“. - Као резултат труда да се деца еколошки едукују настао је и филм „Ози Озон“, цртани филм у власништву ЕКОС, као и представа „Сеоски поток“, у којој су деца кроз практичне примере научила селекцију отпада. Кроз „Школицу у природи“ која повезује логопедију и екологију, деца у природи уче квалитетнији говор и развој језика.
О проглашењу планине Цер за “Парк природе“ говорила је Оливера Васић Кикановић, друга потпредседница Удружења, док је мр Татјана Марковић Топаловић, професорка физике и активни члан „ЕКОС“, говорила је о моћи воде.
- Вода је моћна од прапочетака људске цивилизације. Ви можете са сигурношћу да кажете или да истражите да у самој религији, у грчкој митолигији, имате реку Стикс, преко које неуморни лађар Харон превози душе мртвих, у индијској религији, у исламу, у хришћанству постоји обредно купање и покојника и новорођенчета. Значи, вода је моћна од прапочетака људског рода и инспиративна, како у прошлом, тако и у садашњем времену. Човек је састављен из 70 процената воде, а исти проценат воде је присутан и на нашој планети. У серији “Штребери“, Леонард девојци каже: „Да ли волиш воду? Јер ако волиш воду, ја сам 73 процента вода, према томе, сугурно волиш и мене“.
Јелена Палинкаш, професорка биологије, навела је да је филм требало да буде образовни и да се примењује у настави. Као ментор, изабрала је једну наставну јединицу која се обрађује у осмом разреду, као и ученице које ће радити на филму, Марију Живановић из Радовашнице и Ању Петровић из Богосавца, “због њиховог изузетног залагања и свестраности“.
Након промоције филма, присутнима се обратио Миња Субота, амбасадор „Цептера“, који је похвалио све који су учествовали на изради филма, нагласивши да је у питању друга награда али да су нијансе одлучивале.
- Компанија Цептер није везана само за продају производа, него и за едукацију, у једној великој мисији здравља, као и мисији културе и уметности“, рекао је Субота.
Заменик градоначелника, Немања Пајић, извлачио је имена школа које ће се такмичити у квизу „Мисли глобално-делуј локално“, у мају ове године. Скуп је завршен песмом - „Деца су украс света“.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa