Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
ХОДОЧАСНИЦИ ПОСЕТИЛИ ХРАМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

ДОБАР ГЛАС СЕ ДАЛЕКО ЧУЈЕ

У протеклу суботу, група ходочасника из Београда, Обреновца и Врчина, посетила је храм Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама. Субота је дан који је, код православних народа, посвећен мртвима. После заупокојене литургије, служен је заједнички парастос.
- Ово молитвено правило вршимо по благослову оца Јоила, који је био чувар кивота Светог Василија Острошког дванаест година. Он је рекао да би требало издати три парастоса три суботе заредом да би се људи ослободили наследних грехова и искушења која имају у породици. У овим данима поста, требало би душу препородити и молити се за оне који су овај свет напустили неспремни. “Ко пости, душу гости“, каже народ, рекао је свештеник Иван Јанчић, старешина храма.
У групи од седамдесетак ходочасника, било је неколико из Удружења пензионера општине Звездара - Дуго смо желели да посетимо овај храм, чули смо много тога лепог од верника који су долазили овде у више наврата. Добар глас се далеко чује, каже Милина Петровић из Београда.
Све је више верника, из године у годину, који походе храм Светог оца Василија Острошког, између осталог, и због богатог молитвеног правила. Сваке прве недеље у месецу служи се Света тајна јелеосвећења, а Псалтир се чита сваке последње недеље у месецу, по благослову и аманету Светог Саве.
- Последње четири године, са различитим групама, редовно долазим на парастосе и јелеосвећења, заједно путујемо за Острог и друге манастире. Тренутно радимо на организацији једног заједничког путовања на Мокру Гору, одлазак до Вишеграда, Андрић града и посету манастирима у околини, каже Милорад Пајић из Београда.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa