Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
У ГРАДСКОМ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА НИКОЛЕ ДЕВУРЕ „ВОЈВОДА МИЛОШ ПОЦЕРАЦ“

ШАБАЧКА ИСТОРИЈСКА ХАРИЗМА

На иницијативу Радивоја Ненадовића из Горње Врањске настала је двадесет шеста књига Николе Девуре „Војвода Милош Поцерац“ која је прошлог петка представљена у просторијама Градског удружења пензионера града Шапца у Бенској бари. Говорећи о колеги по перу, другу и пријатељу по опредељењу, филозофу по образовању и дипломираном агроному по стеченој дипломи, Стеван Матић рекао је да се све његове књиге читају у једном даху, а посебно последња.
- Све Николине књиге писане су једним лаким, разумљивим стилом што је случај и са овом књигом. Требало је да прође два века и нека година више да се истргне из заборава један наш јунак, један херој из нашег краја, Горње Врањске, Милош Стојићевић, познатији у народу као Милош Поцерац кога је сам Карађорђе именовао у војводу. Никола Девура је Милоша Поцерца повио у једно дивно литерарно рухо - истакао је Матић.
Као социјална група, по мишљењу прим. др Предрага Тојића, ми неможемо ништа да урадимо али можемо да укажемо млађима да свој род не забораве без обзира што су пошли за хлебом негде далеко.
- Никола је својом појавом и свим својим писањем потврдио те међуљудске моћи Србинове, а то је међа знања и међа припадања - додао је прим. др Тојић.
Сматрајући да је више писмен него усмен човек и сам аутор је нагласио да је овај роман написао јер је морао да га напише.
- Милош Поцерац је једна харизма шабачка, а Шабац не зна да је то он. Шабац не цени своје историјске величине и своје харизме иако је после Београда најзначајнији град у историјском смислу у деветнаестом и двадесетом веку - истакао је Девура.
Публика је током једно и по часовног књижевног дружења имала прилику да чује делове из романа захваљујући члановима Градског удружења Илији Товаровићу и Витомиру Николићу. Целокупно дешавање музички је пропратио Миша Даничић.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa