Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
НОВИ УСПЕСИ УЧЕНИКА ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКЕ ШКОЛЕ

ОД ЕКОНОМИЈЕ ДО РЕТОРИКЕ

Иако је тек почетак такмичења у шабачку средњу школу пристигле су републичке награде и то прва за израду бизнис плана и друга из основа економије и реторике и беседништва
Када је у питању израда бизнис плана, а самим тим и успешно пословање, права адреса су ученици проф. Раденке Матић који су на недавно одржаном такмичењу у организацији Београдске банкарске академије освојили прво место. Прво такмичење из предузетништва и титула најбољих за матуранте смера финансијски администратор Александра Милошевића и Ђорђа Џагића и комерцијалисту Филипа Поповића представља једну незаборавно искуство.
- Учествовали смо први пут тако да је самим тим задовољство било веће. Презентовали смо нашу бизнис идеју која је наишла на све похвале и пре самог проглашења победника. Сам град, пошто има доста воћњака трешања, дао нам је идеју да оснујемо наше предузеће за сушење овог воћа. Пошто су све информације у деведесет пет одсто случајева тачне, проверене, ко је заинтересован могао би да покрене бизнис - каже Александар.
Жири, састављен од утицајних људи у привредном сектору Србије, одушевио је Ђорђа који је био задужен за финансијски део плана.
- Разни директори банака, људи из Министарства финансија, Народне банке Србије, итд. Било фантастично, али и тешко у прикупљању свих тих информација јер их је у великом броју требало изнети у бизнис плану. И не само то, већ да буду и што тачније како би он био реалнији што је могуће.
Предузетништво за ученике представља један од занимљивијих предмета због другачије методе рада, тзв. пројектне наставе, на којој се сва теоријска знања из других предмета попут рачуноводства, пословне економије и слично практично примењују.
- Пре три године трочлана екипа девојчица освојила је друго место, а сада смо, после паузе, учествовали и освојили прво место. Сматрам да је оваква врста такмичења и овакав начин рада врхунац у примењеном менаџменту - додала је проф. Матић.
Ништа мање успешан није био ни Стефан Матић, матурант смера економски техничар, који је захваљујући менторском раду проф. Раденке Матић освојио друго место на Републичком такмичењу у Бечеју.
- Прво такмичење и прва награда. Постигао сам циљ јер сам освајањем другог места стекао право да будем ослобођен од полагања пријемног испита на Економском факултету у Београду који намеравам да упишем.
У категорији импровизованих беседа матуранткињи правног смера Исидори Нешић припала је друга награда.
- Мени су говорили често да сам „језичара“, да много волим да причам. Када смо добили реторику и беседништво као предмет у настави било је интересантно писати беседе, кроз беседу изразити своје мишљење тако да ме то одмах привукло- каже Исидора.
Менторски рад, када је у питању такмичење из реторике и беседништва, показао се успешан и за проф. српског језика Љиљану Чолић која је стицајем околности добила у задатак да води ученике на ово такмичење.
- С обзиром да је први пут били смо јако успешни. Потребно је и доста вежбања. Морате да имате таленат за то јер се оцењује целокупан утисак. Било је лако радити са њима иако су моје девојчице имале јак став што је и неопходно те се мој удео свео на координирање и одређена упутства.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa