Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
Отворена трансфер станица у опШтини Коцељева

вредност пројекта 750 хиљада евра

Прошлог уторка у општини Коцељева свечано отворена трансфер станица, која ће овој општини омогућити ефикасније управљање отпадом у складу са највишим стандардима заштите животне средине. Свечаном отварању су присуствовали челници општине, Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Амбасаде Краљевине Холандије.
„Трансфер станица која је изграђена у Коцељеви представља најмодернији начин примарне селекције отпада, односно почетак једног организованог начина третирања отпада који се прави у Коцељеви и околним насељима. Наравно, тек нам предстоји озбиљан рад како би у наредном периоду све могло да функционише на једном високом нивоу, што подразумева висок ниво заштите животне средине, чистију Коцељеву и околину и, самим тим, решавање проблема становника у непосредној близини трансфер станице“, истакао је председник општине Коцељева, Душан Илинчић.
Укупна вредност пројекта износи 750 хиљада евра, а средства је обезбедила Краљевина Холандија, која као тренутно председавајућа земља ЕУ, снажно промовише климатске акције, одрживи развој и заштиту животне средине.
„На основу мог искуства из других земаља, али из моје домовине, знам да је важно да се људима добро објасни зашто морају да мењају своје навике. Потребно им је објаснити да чистија животна средина значи већи квалитет локалног земљишта, подземних вода и њихове реке, то значи здравију храну, ваздух и мање здравствених проблема повезаних са загађењем природе. Такође, рециклажа подразумева економско побољшање положаја свих укључених у њен процес, стварајући више посла и обезбеђујући неопходна средства за побољшање локалних комуналних услуга“, навео је Хенк ван ден Доол, амбасадор Краљевине Холандије.
„Напорима Владе Републике Србије и захваљујући подршци Краљевине Холандије, данас присуствујемо отварању трансфер станице у Коцељеви која значајно доприноси систему за управљање отпадом, како на локалном, тако и на регионалном нивоу. Активности које нас очекују у будућности тичу се набавке опреме у виду возила за локално комунално предузеће, затим санација сметлишта у Коцељеви и успостављање пуног регионалног система за управљање отпадом „Каленић“, са седиштем у општини Уб. Овај пројекат је од изузетне важности за Министарство, јер ће се њиме допринети систему управљања комуналним отпадом и опасним отпадом из домаћинства“, истакао је помоћиник министра пољопривреде и заштите животне средине, Александар Весић.
У истом дану, у општини Коцељева, представљен је и пројекат увођења примарне сепарације отпада, који подразумева дистрибуцију 800 канти домаћинствима у наредном периоду. Један од главних циљева пројекта биће да подстакне грађане да одвајају различите категорије рециклабилног отпада, а новоизграђена трансфер станица треба да постане централно место за прикупљање рециклабилних материјала, генерисаних на територији ове општине.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa