Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
ЈАВНИ ГОВОР У КАМПАЊИ СВЕ ГОРИ

ЕТИКЕТИРАЊЕ ПОЛИТИЧКИХ ПРОТИВНИКА

У јеку предизборне кампање када је реторика политичара оштрија него иначе, поставља се питање где је граница. Неприхватљивим речником и поделама на непријатеље и патриоте истичу се представници владајуће Српске напредне странке.
Позиви на уједињење, за бољу Србију, пуну снаге и нове енергије постоје, изгледа само, у предизборним спотовима. Свакодневна стварност у разговору са грађанима, је тотално другачија.
Председник општинског одбора Српске напредне странке у Свилајнцу Бранислав Маринковић позвао је, недавно, све страначке присталице у „одбрану Србије и Свилајнца од непријатеља“, а како је навео, такав позив упутио је и премијер Александар Вучић. Снимак говора је објављен на Yоутубе-у.
Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић оцењује да је у Србији јавни говор постао веома загађен. Обрадовић наглашава да је неопходно реаговати на овакве појаве, уколико за то није касно. Још је већи проблем што овакве поруке долазе од представника владајуће странке која себи узима за право да бираче и грађане Србије дели на непријатеље и патриоте. Он је додао и да чисто сумња да је функционер „напредњака“ из Свилајнца говорио без дозволе неког од високих функционера странке. Потребно је осудити овакав говор, а посебно би било добро да то учини и Српска напредна странка, закључује Обрадовић.
Да ли је у предизборној кампањи дозвољено баш све? Да ли се грађани могу застрашивати до те мере, да ће им бити ускраћена Уставом загарантована права? Пример је изјава Милана Кркобабића, председника Партије уједињених пензионера Србије која је у коалицији са Српском напредном странком. Он је, на предизборној конвенцији у Краљеву, упозорио пензионере да „могу да забораве на пензије“ уколико листа коју предводи Александар Вучић изгуби на изборима 24. априла. Кркобабић је рекао да пензионери 24. априла не гласају за ПУПС и његове коалиционе партнере већ „за своју сигурну пензију“. „Та пензија ће бити редовна и сигурна само ако ова партија буде имала довољан број својх представника, а коалиција на челу са Александром Вучићем, добије мандат да влада. У противном, џаба ћете чекати поштара“, казао је председник ПУПС.
ДР ПОПОВИЋ ПОБЕДНИК ТАКМИЧЕЊА „ТВОЈ ШЛИХТ ЗВУЧИ ПОЗНАТО“
Говори политичара који учествују у кампањи за локалне изборе, можда и чешће преврше границу доброг укуса. Највероватнији кандидат за градоначелника Шапца из редова коалиције коју предводи Српска напредна странка, на митингу у свом граду, величао је председника своје странке и премијера Србије Александра Вучића на такав начин, да је прилог који је емитовала Телевизија Шабац 25. марта, до сада на Yоутубе погледало више од 22 хиљаде корисника. Његов говор био је и тема емисије „24 минута са Зораном Кесићем“ у којој је др Поповић победио у такмичењу „Твој шлихт звучи познато“. И то не било кога, него два министра ““ Велимира Вељу Илића и Александра Вулина.
Предизборни говори не би требало да изгледају онако како је др Поповић наступио. То је и позив да се громогласније него када је „Металопластика“ освајала првенство Европе, поздрави Александар Вучић, или када на добацивање присутног митингаша, да је српска економија уништена, др Поповић са бине одговори да тај човек „није попио лекове“. Још је поразније да за такав „одговор“ он добије аплауз.
Да ли се претпоставке великог броја социолога и политичких аналитичара, да је ово најпрљавија изборна кампања, обистињују? Да ли је у њој све дозвољено? Да ли у кампањи доминирају предизборни програми или величање лидера странака па макар били у питању локални избори? Знаћемо у данима који долазе. До почетка изборне тишине, остало нам је још 15 дана.
АНКЕТА:
Питали смо наше суграђане да ли су гледали последњу емисију Зорана Кесића и шта мисле о изјави Милана Кркобабића да ће “џабе чекати поштара“ уколико коалиција коју предводи Александар Вучић не победи на изборима.
Видосава Савић (72)
-Мислим све најбоље о Кесићевој емисији.
Кркобабић је то рекао зато што се боји да ће изгубити место директора Поште.
Дејан Савић (26)
-Кесићева емисија је била одлична и осликава право стање Српске напредне странке у Шапцу. Било је добро да неко то покаже на телевизији јер влада тотална медијска блокада.
Кркобабићева изјава је чиста демагогија. Пензије су биле исплаћиване и за време Милошевића и за време власти од 2000. до 2012. године, тако да нема разлога да не буду исплаћиване и даље.
Драган Каралазић (57)
-Кесићева послења емисија је супер, као и свака. Одличан пет. Мислим да је нова сезона и боља него што је било раније.
Кркобабићева изјава је једна од најглупљих у великој конкуренцији глупих предизборних изјава. Иако није неочекивана од човека који је сличне “испаде“ имао и раније, сматрам да је увреда за здрав разум.
Немања Јовичић (33)
-Понекад погледам Кесићеву емисију, али ову сада нисам гледао.
Што се тиче Кркобабићеве изјаве, ради се о обичној лажи.
Б. И.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa