Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
ПЛАНИНАРСТВО

ДОСИТЕЈЕВИМ СТАЗАМА

Традиционална планинарска манифестација “Доситејевим стазама“ изведена у организацији планинарско-смучарског друштва “Др Лаза Марковић“ из Ирига, на дан 2. априла 2016. године на теренима Фрушке горе, а под покровитељством општине Ириг, ПС Србије и Војводине, окупила је више од петстотина учесника из 32 планинарска друштва из Србије, Републике Српске и БиХ.
Скуп планинара и заљубљеника у природу и Фрушку гору одвијао се на платоу испред планинарског дома “Војводина“ на Иришком венцу, првог дана протеклог викенда, у раним јутарњим сатима, где је за све учеснике обезбеђено освежење. Учеснике манифестације поздравио је Лазар Пилиповић, извршни секретар спортског савеза Војводине, а знак за почетак Акције и речи добродошлице изговорио је Стеван Казимировић, председник општине Ириг, нагласивши да је ова манифестација посвећена у славу и част Доситеја Обрадовића, рођен 1739. (негде се води година рођења 1742.) у румунском делу Баната, у месту Чакову. Умро 28. марта 1811. у Београду, где је сахрањен у порти Саборне цркве наспрам гроба Вука С. Караџића, српски просветитељ, реформатор револуционарног препорода српског народа, свештеник, учитељ, филозоф, миротворац вођа српских устаника, лични секретар вожда Карађорђа и његов саветник, књижевник ““ писац свечане песме “Востани Сербије“...
Колона планинара кренула је од поменутог Дома, према манастиру Ново Хопово, поред манастирског језера, стазом која је водила левом обалом планинарског потока, кроз предивне пејзаже, можда и најлепше пределе Фрушке Горе, са бројним излетиштима, која су видно посећена!
Доласком у двориште манастира Ново Хопово планинари су имали прилику да разгледају манастир и да се упознају са историјатом истога, да би након краће паузе наставили пут ка манастиру Старо Хопово, а потом блажим успоном ка врху Иришког венца, односно ка планинарском дому “Војводина“, где је био циљ за све учеснике манифестације, без обзира за коју су се стазу определили. Прва, и знатно лакша стаза водила је нешто блажим падом и успоном и њена дужина износила је 9 километара, за коју су се определили шабачки планинари. Дужа стаза, чија је дужина износила 20,9 км била је нешто тежа.
По завршетку Акције за све учеснике припремљен је “планинарски гулаш“ на сремачки начин, уз “живу ““ оркестарску музику“, уз доделу признања и захвалница за учествовање на овој Акцији, дванаестој по реду!
М.Ботић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa