Инфо

9. септембар 2010.9. сеп 2010.
ХРВАТИ ОПЕТ ПАЛИ У ЗАДЊИ ЧАС

АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ СРУШИО “ШАХОВНИЧАРЕ“

Кошаркаши Србије после драматичне завршнице поготком Рашића с линије слободних бацања савладали Хрватску и пласирали се у четвртфинале Светског првенства у Турској
Историја се понавља! Не може без драме. Много теже него што се очекивало. Херој победе поново Александар. Овога пута уместо Ђорђевића, Рашић. Сјајни бек постигао је последња четири поена за Србију и у првој елминационој утакмици послао Хрвате кући!
Добар у игри код резултата 72:70 за Хрватску, сигуран у себе, Шапчанин Александар Рашић, изиграо одбрану Хрватске и изједначио резултат, а затим четири секунде пре краја кренуо у продор при чему је фаулиран од стране Богдановића. У стилу великог мајстора, хладнокрван, није разочарао нацију која је очекивала победу. Погодио је прво слободно бацање, а друго намерно промашио. Хрвати за ту једну преосталу секунду нису лопту ни добацили до коша. Син успешног рукометаша “Металопластике“ Ђорђа Рашића, Александар својом игром за репрезентацију потврђује породичну традицију.
Србија је одлично отворила утакмицу, поенима Крстића и Бјелића. Наша селекција је много грешила, покушаји да брзом игром “разбију“ одбрану Хрвата нису дали очекиван резултат. Хрвати су после прве четвртине имали максималних плус осам (27:19). Уласком Тепића игра Србије је постала разноврснија. У 17. минуту Србија је изједначила на 29:29. Хрвати су сјајно чували Теодосића, који је први и једини кош на мечу постигао у последњем минуту трећег периода. Његовом тројком “Орлови“ су повели 52:50. Хрвати се нису предавали. Меч је решен у пенал завршници. Надметали су се Рашић са једне и Поповић са друге стране. Ово је била трећа победа наше репрезентације над Хрватима. Прва је остварена 1997. на ЕП у Француској тројком Александра Ђорђевића у последњој секунди утакмице, а “плави“ су били бољи и четири године касније на шампионату Старог континента, баш у Истанбулу.
Наша репрезентација јуче 08. септембра одиграла је утакмицу против Шпаније (Европског и Светског првака) али исход меча нисмо могли да испратимо јер је у том моменту “Глас Подриња“ био у процесу штампе. Навијали смо за победу “Орлова“!!! Селектор Ивковић се медијима обратио речима: “У среду, у мечу са Шпанијом, видећемо на ком је нивоу тренутно овај наш тим. На првом месту морамо да знамо са ким играмо. Шпанија је званично светски и европски првак...
Да ли Србија улази растерећенија у меч са Шпанијом с“™обзиром да игра са актуелним светским и европским прваком питали смо господина Милована Степандића, и какав исход очекује?
- Наша репрезентација сваку утакмицу иде на победу без обзира са ким игра. Треба напоменути да Шпанија игра без Гасола и Калдерона, два битна играча за њихову игру. Шансу за нас видим да пребацимо игру под таблу где је Крстић бољи од шпанских центара. Савановић и Величковић су бржи од Гарбахосе. Шпанска спољна линија је бржа од наше. Мислим да ће бити тешко да их зауставимо. Повољна околност је што Рики Рубио веома слабо игра на овом првенству и видим шансу у позиционој игри и у малом резултату. У јурњави и игри на велики резултат шансе су нам знатно мање, за “Глас Подриња“ истакао је кошаркашки тренер, Шапчанин, Милован Степандић - Степи, доказан и признат у кошаркашкој елити захваљујући постигнутим резултатима.
ВОДИО ИХ СТЕПАНДИЋ
За нека од имена која данас проносе славу националног тима на Мундобаскету 2010. у Турској, треба напоменути да су играли у клубовима где их је водио Милован Степандић. То су: Радуљица, Савановић, Теодосић, Паунић, Рашић (позајмљен од ФМП-а “Борцу“ из Чачка). Савановић је из “Железника“ отписан. Дошао је у “Борац“ из Чачка и после добрих игара ФМП га враћа у Београд одакле стиже до репрезентације и сада игра у иностранству. Они данас чине костур наше репрезентације.
ХРВАТСКИ МЕДИЈИ
Занимљиво је како су хрватски медији пренели драматичну завршницу на својој националној телевизији. Наиме када је већ било јасно да ће Србија у четврт финале СП, познати водитељ почео је са кукњавом: “Немојте нам то радити“, спомињући и проклетство, али се посебно истиче реченица “Не можемо ништа за једну секунду, то могу само Срби“!!!
У Хрватској су медији сложни: “Имали смо Србе у шаци“! Меч са Србијом у осмини финала био је најбољи који су “ватрени“ одиграли на Мундобаскету, па је и туга због елиминације и повратка кући утолико већа.
“Јутарњи лист“ је у тексту под насловом “Србија у последњој секунди затворила Хрватској врата четвртфинала СП-а!“ ““ нагласио да је сигурна Рашићева рука са линије пенала однела превагу у неизвесном мечу.

Слободан М. Теодоровић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa