Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ ДО 18. АПРИЛА

ПРАЗНИК ГЛУМЕ

Отварањем изложбе „Помен голготи Србије“ сликара Драгана Мартиновића у галерији „Владислав Лалицки“ и извођењем представе „Родољупци“ Народног позоришта Београд протеклог понедељка, 11. априла, започео Први театарских фестивал „Позоришно пролеће“ који је симболично оживео некадашње Свечаности Љубиша Јовановића
Фестивалске свечаности, после шеснаест година, вратиле су се у Шабац који је постао центар културног и позоришног живота. Први театарски фестивал „Позоришно пролеће“ отворио је своја врата протеклог понедељка заљубљеницима у позоришну уметност који ће имати прилику да погледају најбоље прошлогодишње представе.
- Мислим да је овај фестивал од значаја за културу Србије, а самим тим и за град Шабац. Драго ми је што ће шабачка публика да види стварно најбољу продукцију српских позоришта из прошле године. Драго ми је што су се позоришта која сам позвао својски потрудила да дођу. Осећа се потреба за нечим мало друкчијим, а овај наш је нешто мало друкчији у односу на све фестивале који су постали униформисани, једнообразни. Иста врста позоришне игре, исти људи који гледају, исти људи који оцењују, исти људи који селектирају. Мислим да је ово стварно пролеће у култури. Концепт нема никакву тему, нема никакве одреднице осим најбољи у свим сегментима позоришне игре - рекао је директор Шабачког позоришта Зоран Карајић, селектор фестивала.
Од дванаест представа у такмичарској конкуренцији наћи се седам. Интерна-ционални жири у саставу Милена Зупанчић, глумица, Емир Хаџихафисбеговић, глумац и Благоје Стефановски, председник НЕТА (Нова Европска Театарска Акција) доделиће награде за најбољу представу, за најбољу мушку улогу „Љубиша Јовановић“ и за најбољу женску улогу. У конкуренцију за још три награде улазе најбољи драмски текст, сценографија, костим, оригинална музика, кореографија, сценски покрет, сценски говор, дизајн светла и тона.
- Драго ми је да ћу са Миленом Зупанчић и Благојем Стефановским бити дио жирија. Пре свјега очекујем да ту видим пуно својих колега из Србије које дуго нисам видио. Прошао сам кроз каталог фестивала. Заиста сјајне представе. Неке сам и гледао већ у Београду и Новом Саду. Очекујем један празник театра и да се уз сјајне представе дружимо, размењујемо искуства, договарамо неке копродукције. Почашћен сам да сам део целе ове театарске приче - изјавио је глумац Емир Хаџихафисбеговић.
Награду младом глумцу „Залог за будућност“ уручиће на крају фестивала жири преса кога чине новинари „Вечерњих новости“, „Блица“ и „Политике“ Вукица Стругар, Татјана Њежић и Борка Голубовић Требјешанин.
ПОЗОРИШТЕ ОБОГАЋУЈЕ ЉУДЕ
Отварајући Први театарски фестивал глумица Милена Зупанчић, члан жирија, изразила је своје задовољство што је на овај начин оживљен некадашњи фестивал који је носио име славног глумца Љубише Јовановића.
- Фестивал позоришне уметности није спортско такмичење. Уметност се не мери у бројкама, сантиметрима, секундама. Фестивал је, пре свега, празник за ствараоце и за публику. Предству је могуће до краја остварити само у симбиози са публиком. При томе мислим на проток енергије између гледалишта и сцене. Позориште не мења свет, не прави га бољим али сам убеђена да људе обогаћује, уљуђује, чини толерантнијима. Упућује и на питање етике. Без етичког осетљивог појединца нема богатог, отвореног и толерантног друштва. То је мој поглед на улогу театра и глумце у њему. Свакако желим да ових дана буде у овом театру сплетено много чудесних нити између позорнице и гледалишта - поручила је Милена Зупанчић.
ЦЕНТАР ТЕАТАРСКОГ ЖИВОТА
По речима градоначелника Небојше Зеленовића центар театарског живота у Србији биће Шабац који се труди да својим грађанима пружи виши квалитет живота кроз разноврсне културне садржаје.
- Када неки кажу да је седам процената буџета, колико град Шабац одваја за културу, пуно могу само да кажем цитирајући великог Винстона Черчила који је, одређујући ратни буџет Велике Британије на почетку Другог Светског рата, на питање да се новац за културу пребаци на одбрану земље одговорио питањем: „А шта ћемо онда да бранимо?“ Ми у Шапцу бранимо културу и бранимо је онако како мислимо да је то најбоље. Сигуран сам да ће наши Шапчани на крају крајева у нашем Шапцу уживати ових седам дана.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa