Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
НАЈВАЖНИЈИ ПРОЛЕЋНИ ПОСАО У ПОЉОПРИВРЕДИ ПРИВЕДЕН КРАЈУ

ЗАСЕЈАНО 40.000 ХЕКТАРА

Сетва у шабачком крају приведена је крају, каже за „Глас Подриња“ Предраг Срдановић, заменик директора Дирекције за пољопривреду Града Шапца.
Овај, најважнији пролећни посао за пољопривреднике, обављен је на 95 одсто предвиђених парцела ““ око 40.000 хектара.
Према Срдановићевим речима, и ове године је засејано највише кукуруза, на око 20.000 хектара, али је то мање него што је било претходне године.
- Мало више него раније је засејано соје и сунцокрета, а пшенице, јечма, овса и тритикале је засејано рекордних, више од десет хиљада хектара ““ истиче Срдановић.
Пшеница је, како наводи наш саговорник, у одличном стању, али чим се заврши овај период хладног времена потребно је урадити заштиту. Када је реч о кукурузу, соји и пшеници, у овом периоду ове житарице се налазе у фази клијања.
У шабачкој Дирекцији за пољопривреду очекују добар род.
- Уколико се наставе овакве временске прилике, можемо да очекујемо одличан род пшенице и то више од пет тона по хектару. Верујемо да ће бити и добар род кукуруза, пошто је за сада у одличном стању ““ додаје Срдановић.
У пролећној сетви у Србији ове године биће засејано око 1,6 милиона хектара, од чега ће под кукурузом бити око 1,05 милиона хектара. По око 200.000 хектара биће засејано суцокретом и сојом, док ће под шећерном репом бити око 55.000 до 60.000 хектара. Планирана површина за сетву јарих жита је око 165.000 хектара.
Н.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa