Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ТРИНАЕСТА НОЋ МУЗЕЈА

ОТВОРИ ОЧИ У НОЋИ

Тринаеста „Ноћ музеја“ под називом „Отвори очи у ноћи“, одржана је протекле суботе у више од 40 градова и места широм Србије са око 250 догађаја. У Шапцу, на 16 локација у програму су учествовале установе културе, школе, удружења и појединци.
Народни музеј у Шапцу поставио је изложбу под називом „Откриће ватре“, коју је припремила археолог Гордана Ковић.
У Библиотеци шабачкој је, поводом 200 година од доласка Јеврема Обреновића у наш град, постављена изложба „Библиотека у Библиотеци“, која је дочарала библиотеку из доба господара Јеврема.
Грађанска иницијатива „Корак“ је, кроз документа и фотографије, подсетила суграђане на градове побратиме које Шабац има на све четири стране света.
КУД “Абрашевић“ је изложбом посвећеној Анки Обреновић Константиновић узео учешће у обележавању 200 година од доласка господара Јеврема у Шабац, а импровизацијом култне кафане “Мирамаре“, дочарао негдашњи дух нашег града.
Међуопштински историјски архив поставио је изложбу „Печат ““ круна докумената“, на којој су представљени печати знаменитих личности и државних органа, установа и организација из 18. и 19. века, који се налазе на документима које баштини Архив.
Симболично, уз свеће, после дужег времена је оживела је Шабачка синагога, у којој су посетиоци имали прилику да виде припреме и пројекат за будући Музеј шабачких Јевреја.
У башти Културног центра, вајар Саша Стаменковић је занимљивом инсталацијом „Покрет ума“ визуелно дочарао кретање унутар људског ума, које изазива промену у нама и свету око нас. Инсталација поручује да смо сви део једне велике целине и имамо одговорност за све што се дешава око нас. Због тога је неопходна дисциплина ума. Приређена су и два концерта ““ после женске вокалне групе „Шапчанке“, наступао је бенд “Субњаy“.
Прва народна апотека, као најрепрезентативнији фармацеутски објекат у Шапцу, представила је сталну поставку инструмената и посуда за израду лекова и козметичких препарата, којом је суграђанима приближила изглед апотеке са почетка прошлог века.
Ученици свих смерова ШПУ припремили су изложбу под називом „Луча“, која је инспирисана ликом и делом генијалног Николе Тесле, а поводом јубилеја - 160 година од његовог рођења.
У Дому војске, неформална уметничка група “Комбинарт“ је, на специјално дизајнираним паноима, презентовала плакете еџ YУ и фотографије заборављених споменика старе Југославије. Разгледнице креиране у истом духу, посетиоци изложбе су добили на поклон.
У манифестацији „Ноћ музеја“, чији је циљ децентрализација културе, учествовао је Саборни храм Светих апостола Петра и Павла, УЛСШ, Шабачка гимназија и основне школе „Вук Караџић“, „Јеврем Обреновић“ и „Јанко Веселиновић“.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa