Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ПЕТИ ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА

У ОСАМ ГРАДОВА

Пети Фестивал европског филма ове године добија нови карактер, уместо само у Београду, биће одржан у још осам градова у Србији, међу којима је и Шабац. Фестивалски дани у Шапцу почињу 30. маја, а последња пројекција на репертоару је 2. јуна.
За четири фестивалска дана, грађани Шапца биће у прилици да погледају осам филмова најновије европске продукције - најављено је данас на конференцији за медије у Градској кући.
Гордана Марковић, директорка Културног центра Шабац, каже да је велика привилегија што је Шабац међу градовима у којима се Фестивал европског филма организује.
-Пети фестивал европског филма, у организацији Делегације Европске уније и ЕУ инфо центра, на наше велико задовољство организује се ове године и у Шапцу. Од 30. маја до 2. јуна у Културном центру приказиваће се свако вече по два филма, један од 19 часова, други у 21 сат, а улаз ће бити слободан, најавила је Гордана Марковић на конференцији за медије.
Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца, истакао је да важно да филмска уметност у Шапцу настави да живи и да публика има прилику да види филмове у којима комерцијални садржај није доминантан.
-На Фестивалу ће бити приказани врло занимљиви уметнички филмови из великог броја европских земаља. Захвљујући фестивалу, нама мање познате кинематографије биће присутне и видљиве у Шапцу. Сваки пут када будемо имали овакве иницијативе и предлоге ми ћемо радо изаћи у сусрет и обезбедити све неопходне услове. Јако је важно да филмска уметност у Шапцу настави да живи на адекватан начин у условима какви су тренутно. Ово је специфичан фестивал, окренут свему што није комерцијални садржај. Позивам све људе који воле филм да погледају ова занимљива филмска остварења. Надам се да ћемо добити добру енергију и поруку да је филм неопходан граду, рекао је Марсенић.
Небојша Глишић из ЕУ инфо центра наглашава да у Србији постоји проблем што европска кинематографија нема проход до српске публике и да је Фестивал европског филма прилика да земље чланице ЕУ промовишу своје културе.
- Сваки филм је на неки начин представник земље из које долази. Сви грађани Шапца ће имати могућност да виде једну врсту карневала у жанровском смислу. Филмови су различитих жанрова, од документарног филма до хорора и комедије, објаснио је Небојша Глишић.
Првог дана фестивала биће приказани филмови „Палме“ из Шведске и „Лето“ из Француске. Наредног дана грађани Шапца ће моћи да погледају хрватски филм „Вис а Вис“ и бугарски „Јарац“. Трећег фестивалског дана на репертоару ће бити филмови „А.Ц.А.Б.“ из Грачке и „Лаку ноћ, мама“ из Аустрије. Завршне вечери фестивала биће приказани „Туђина“ из Немачке и „ Адмирал“ из Холандије. Наставак фестивала планиран је на јесен када ће нових девет филмова бити представљени публици у Србији.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa