Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ЗОРАН КЕСИЋ И ЊУЗНЕТ

Фантомизам и напредна ренесанса

Шта рећи о Савамалским фантомима? Како тренутно ствари стоје, једина фантомскија појава од њих је истрага о том случају за коју премијер Александар Вучић тврди да се води.
Никаквих резултата, наравно, нема. У међувремену, у Савамали су рушевине рашчишћене. С обзиром на то да је Синиша Мали сумњао да се тамо ишта десило чак и када су рушевине постојале и свакоме довољно разумном и недовољно говорило да се у Савамали нешто ипак јесте десило, није ускључено да ће ускоро почети да нас убеђују како смо сви само колективно халуцинирали. Од марихуане,магичних печурака или недовољне љубави према власти, ко од којег порока већ болује.
Након самог догађаја, када је 30 људи маскираних фантомкама и науружаних бејзболкама, ушло у Савамалу, блокирало цео један кварт успут лишавајући слободе и личне имовине случајне пролазнике који су се ту затекли, власт је једно време покушавала да игнорише цео догађај.
Нада да ће проблем нестати ако га довољно дуго игноришете умире последња, а у овом случају одапела је док кажеш „Блер“. Морало се, дакле, прећи на нову тактику.
Нова тактика илити, по српски, спин, гласила је (а актуелна је још увек) „Није то највећи проблем, има и већих проблема у Србији“, а праћена је згодним украсом како су „то били нелегални објекти и ругло које је ионако требало срушити. Мало је рећи да ни то није упалило. Јер, водимо ли се том и више него опасном логиком, шта онда спречава било кога да на своју руку, вођен мотивима праведника и анонимношћу фантомке, сруши било шта у Србији што је нелегално и за шта мисли да је ругло?
Уосталом, шта може бити већи проблем од чињенице да у центру главног града организована банда поруши цео кварт, а држава не само што очигледно нема жеље да реагује, већ цео догађај покушава да разводни и релативизује? Ко у томе не види проблем, има озбиљан проблем. Али ваљда ћемо на крају ипак сазнати ко су кабадахије под маскама и ко их је ангажовао. Ако не пре, оно барем за две, најдаље три године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa