Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
У КОЦЕЉЕВИ ОСНОВАНО КУД “ИЗВОР“

ЧУВАРИ НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ

Крајем прошле године са радом је почела фолклорна секција новоформираног Културно-уметничког друштва “Извор“, која је окупила око 55 чланова подељених у три групе.
- За сада постоји само фолклорна секција коју планирамо да обогатимо формирањем певачке, драмске и ликовне секције. У процесу је регистрација друштва и његово комплетно формирање - рекла је оснивач и кореограф друштва Сања Гојковић.
Аудиције за упис нових кандидата за било коју од секција су у току и трају током читаве године а ангажовање у друштву не подразумева никакво претходно искуство, попут играчког за фолкорну секцију.
Како истичу у КУД “Извор“ најважнији су интересовање и жеља за учењем чиме се друштву највише и доприноси.
Према Сањиним речима, оснивање друштва био је њен дугогодишњи сан који се остварио.
- Као играч са дугогодишњим искуством и неко ко истински воли фолклор, имала сам жељу да једног дана оснујем своје друштво које бих водила тако да анимирам, мотивишем мештане општине Коцељева и пренесем им своја знања и искуства и на тај начин допринесем месту у ком живим. Када сам своју идеју изнела појединцима били су изузетно скептични да ли ће то успети јер је, како су рекли, Коцељева мала и нема довољно оних који би играли фолклор - каже Сања и додаје да није дозволила да то утиче на њу јер је чврсто веровала у своју идеју, што је, испоставило се, кључ успеха.
Према њеним речима, ова средина без обзира што је мала, поседује велики потенцијал у смислу талентованих људи.
- Срећна сам јер се све више деце одлучује да се прикључи нашој секцији, као и одрасли људи који заиста улажу много труда и енергије на пробама. То је оно што ме мотивише да наш КУД постане друштво са традицијом и да опстане, упркос изазовима - изјавила је Гојковић.
Једна од чланова фолклорне секције у старијој групи играча је Александра Ивковић која се фолклорној секцији прикључила на самом почетку њеног рада.
- Свака оаза у овој нашој Србији, било да је зову градић, варош, село или како год, има своје капљице и пахуље духовности које се шире, расту, преплићу, живе и живот чине животним. А ми, као делови те слагалице, налазимо своје место и имамо свој избор за забаву и надградњу. Неко чита, слика, пише, трчи, а ми у КУД “Извор“ у Коцељеви, под вођством Сање Гојковић, играмо и певамо и то без разлике. И они од 50 и момци и девојке, сви заједно на истом задатку, а то је да освежимо душу и будемо поносни на себе што смо у свој живот сместили нешто ново научено. Дођите, никада није касно за било коју кореографију у животу, па ни ову фолклорну. Ми, који већ играмо, то добро знамо - поручила је чланица фолклорне секције.
Говорећи о проблемима и изазовима са којима се суочавају друштва у мањим срединама па и ово, новоформирано, Сања је издвојила недостатак опреме за наступе.
- Оно што нам је тренутно неопходно да бисмо се брже развијали и напредовали су комади ношње, чиме бисмо опремили чланове за наступе не само у нашој општини, већ и у другим местима - истакла је оснивач и кореограф овог друштва и додала да би КУД сваки вид финансијске подршке добро дошао.
В.Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa