Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
Битка против облака

КОМАНДНО МЕСТО БЛИЗАНСКИ ВИС

Радарски центар Близански Вис покрива територију Мачванског и Колубарског округа а када шеф Радарског центра Ваљево Жељко Раичевић нареди паљбу, то значи да је непријатељ ударио преко Дрине, Колубаре или Саве. Тако се Церска битка, Колубарска битка и помало Сремски фронт за противградне стрелце отварају сваки дан када из тих праваца крену облаци.
-Од 29. маја пуцамо сваки дан а мени је на радном месту ово 46. дан. Јесте тешко али немамо довољно запослених, па немамо ни замене. Сваки дан се боримо са непријатељем, ракета је мало, ипак успевамо да заштитимо усеве. Држимо се оне старе пословице “богато село-богата држава“ и трудимо се да са изузетно мало средстава пружимо максимално могућу заштиту. Препакујемо ракете, сналазимо се, каже Раичевић.
У Центар је баш тог, 46. дана његовог дежурства стигла информација да у Богатићу седам противградних станица нема ракете. Дан пре мачванска села око Шапца су била заштићена а суградица није нанела неку већу штету. То је знак за препакивање, позајмице, јер станице увек морају имати бар по неку ракету.
- Када се боримо против градоносних облака морамо размишљати о систему. Ако само у једном квадрату фали ракета-нема потпуне заштите. То знају и у неким локалним самоуправама па нам излазе у сусрет, консултују нас када набављају ракете, или помажу финансијски стрелце као у Шапцу где их самоуправа награђује са додатних 5.000 динара. Велика је срамота што протвградни стрелци добијају од државе по 4.000 динара месечно а понекад остају и по седам сати поред лансирних рампи и још на своје позиције трче када се други свет сакрива од невремена.
Близански Вис брани регион са 210 противградних станица али је тренутно у функцији 177. Невоље праве лансери јер нису универзални, неки су и дотрајали па се често деси да не испале ракету. Стручњаци у Радарском центру Ваљево тврде да је могуће од три расходована направити један добар али да је право решење постепено обнављање станица и куповина универзалних лансера са којих је могуће испалити било који тип ракете. И самом Центру фали „обнављање“, рачунарски систем је „зрео“ за музеј рачунарске технологије а штампач из 2004. године за заслужену пензију. Систем се мора обновити јер, како тврде, сви други покушаји заштите од града показали су се непоузданим.



Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa