Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
Прва активност Научног клуба

ЗАЈЕДНО ДО ВЕЛИКИХ ДОСТИГНУЋА

Након потписивања меморандума о сарадњи Града Шапца, Центра за стручно усавршавање и Центра за промоцију науке, ученици ОШ „Јанко Веселиновић“ и ОШ “Вук Караџић“, полазници Центра за таленте су представили своје истраживачке радове са овогодишњег такмичења у Лозници.
Никола Милићевић, ученик седмог разреда ОШ „ Јанко Веселиновић“ је објашњавао како се прави календар, зашто фебруар има 28, односно 29 дана, зашто Срби славе две Нове године и зашто ћемо у 21. веку Божић славити 8. јануара. Тиме је представио свој истраживачки рад „Календар“. Ђак ОШ „ Вук Караџић“ Богдан Делић је презентујући свој рад „Златни пресек“ појаснио шта се то сматра божанском пропорцијом, говорио је о примени златог пресека у уметности, сликарству, архитектури, музици. Подстакнута чињеницом да све више њених другара носи наочаре, Јана Максимовић из ОШ „Јанко Веселиновић“ је написала рад „Чуло вида ““ мане ока“. Објаснила је како наследни и фактори спољашње средине, пол и године живота утичу на појаву кратковидости, далековидости и далтонизма. Физиком су се бавили Јанковци Иван Гајић и Ноел Гарјетовић. Кроз свој рад „Сила трења“ Иван је објаснио на основу теоријских сазнања и експеримената утицај силе трења на кретање тела у природи, због чега је оно корисно и због чега штетно. Тему „Настанак свемира“ је представила Ноел, говорећи о теоријама о настанку свемира до којих су дошли научници Аристотел, Птоломеј, Коперник, које су допринеле лакшем разумевању свемира и његовом ширењу. Ученица тврди да се васиона и даље шири а докле ће не зна.
Подршка ученицима су били пре свега њихови другари , али и наставници ““ ментори Марија Стојићевић, Катарина Јанковић, Бојана Срдановић и Светлана Николић. Ученици су са предавања изашли задовољни, јер су нешто ново занимљиво научили. Директор Центра Горан Стојићевић им је поруцио да су врата Научног клуба увек отворена, да је то кутак где могу да се друже да размењују идеје, да заједно размишљају о научним достигнућима.
У уторак 7. јуна је у Центру за стручно усавршавање отворен 10. Научни клуб у Србији.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa