Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
Представљен пројекат унапређења контроле хране

Од њиве до трпезе

Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Делегација Европске уније у Србији представили су прошлог понедељка пројекат „Информациони систем за безбедност хране“, који финансира Европска унија, а који за циљ има унапређење ИТ система у Управи за ветерину, Управи за заштиту биља и Сектору пољопривредне инспекције.
Интегрисаним системом управљања подацима, дизајнираног по најнапреднијим стандардима ИТ, омогућиће се јачање контроле прехрамбрених производа биљног и животињског порекла, укључујући и увоз из иностранства, као и усклађивање методологије контроле безбедности хране са принципима који се користе у земљама чланицама ЕУ. То је још један корак у испуњењу стандарда тржишта на које се производи извозе и критеријума за придруживање Србије Европској унији ““ порука је састанка.
Државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Данило Голубовић је нагласио да “Људи све више теже томе да буду потпуно обавештени о пореклу хране и очекују да њихова храна буде безбедна и доброг квалитета“ и додао да је са овим пројектом Србија на путу да реализује основни принцип ЕУ у области пољопривреде ““ интегрисани приступ „од њиве до трпезе“, који подразумева контролу свих фаза производње: прераде, превоза, складиштења и припреме хране.
Истакавши сложеност Преговарачког поглавља 12 које се односи на безбедност хране, ветеринарску и фитосанитарну политику, Голубовић је изразио очекивање да ће Србија ускоро добити нацрт извештаја Европске комисије о скринингу за ово поглавље и потом мерила за отварање преговора.
Шеф ИИИ сектора операција Делегације Европске уније у Србији Рихард Маша је нагласио да ЕУ подржава напоре Министарства и Владе Републике Србије у стратешком приступу контроли безбедности хране и заштити интереса потрошача и охрабрује одговоран приступ свих актера у реализацији овог комплексног задатка.
Друштвени значај овог пројекта је у томе што омогућава брже и лакше прикупљање, анализу и даљу дистрибуцију информација, географско повезивање података, систем за управљање ризицима и напредни систем извештавања у циљу што боље контроле безбедности хране.
Пројекат ће користити постојећа ИТ решења у надлежним службама, по потреби их унапредити и развити нове ИТ апликације за евиденцију података, нови веб портал за размену информација, апликације за потврде које издају инспекције и друга ИТ решења неопходна за функционисање интегрисаног система.
По завршетку представљања пројекта, корисници пројекта су учествовали у интерактивној радионици коју је пројекат организовао као подршку процесу имплементације интегрисаног информационог система.
ЕУ пројекат „Развој одрживог информационог система за Министарство пољопривреде и заштите животне средине“ развија интегрисани систем за управљање, комуникацију и контролу безбедности хране, здравља и добробити животиња и здравља биља у Србији, у складу са правним оквирима Србије и ЕУ. Пројекат спроводи конзорцијум који предводи КПМГ. Укупна вредност пројекта, који финансира ЕУ, је 1.345.000 евра. Нови информациони систем који ће користити Управа за ветерину, Управа за заштиту биља и Пољопривредна инспекција биће успостављен до краја 2017. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa