Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
ДОДЕЛОМ СЕРТИФИКАТА ЗАВРШЕН ДВОДНЕВНИ СЕМИНАР У ВРТИЋУ „БАЈКА“

ЗАШТИТИ НАЈМЛАЂЕ

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Савета за безбедност саобраћаја града Шапца тридесет васпитача прошло обуку
Дводневни семинар „Опасности у саобраћају“ Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије окупио је прошле седмице тридесет васпитача из Предшколске установе „Наше дете“ у Вртићу „Бајка“.
- Ово је доказ да се о саобраћају не говори само у септембру и октобру месецу већ да Предшколска установа у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја и Агенцијом за безбедност саобраћаја сарађује у току целе године и организује различите активности. Напоменула бих то да смо у децембру имали организовану интерактивну представу за децу „Пажљивко“ у организацији Савета за безбедност саобраћаја. Едукацију васпитача направили смо један круг који је чист бенефит искључиво за децу - рекла је Сандра Мићић, директорка Вртића „Бајка“.
Агенција за безбедност саобраћаја акредитовала је укупно девет програма у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Програми су намењени васпитачима, наставницима и учитељима.
- Циљ програма је едукација управо ових категорија о едукацији деце по савременим принципима како би деца у будућности била безбедна у саобраћају. Стратегијом о безбедности саобраћаја предвиђено је да до 2020. године нема погинуле деце. Нажалост, у 2014. години погинуло је десеторо деце, а у 2015. четрнаесторо. Ово је системски приступ у решавању тог проблема. Дакле, Агенција за безбедност саобраћаја је водећа институција у Републици Србији која ствара систем за управљање безбедношћу саобраћаја. Такође циљ је да се успостави континуирани приступ тема о безбедности саобраћаја од најранијег узраста деце - истакао је Милан Илић, саветник директора Агенције за безбедност саобраћаја.
Председник Савета за безбедност саобраћаја града Шапца и Скупштине града Немања Пајић, приликом доделе сертификата прошле среде, 8. јуна, нагласио је да је најважнија превентива којом се обухватају најмлађи.
- Предшколска установа већ има одређени програм који примењује за безбедност наших најмлађих суграђана у саобраћају али овај семинар је једна надоградња и приказ што боље сарадње са Агенцијом за безбедност саобраћаја Србије. Драго ми је што ћемо након овог семинара имати нови програм који ће се примењивати у предшколским установама, а пре свега на превентиви безбедности саобраћаја наших најмлађих. Оно што ми и даље радимо јесу разговори са родитељима. Деца се морају безбедно превозити у возилима како не би била угрожена у саобраћају што и јесте циљ стратегије да ниједно дете до 2020. више не погине у саобраћајној несрећи. Како наилази период одмора што подразумева већу фреквенцију саобраћаја апелујемо на све учеснике у саобраћају да буду одговорни како би се избегле несреће - поручио је Пајић.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa