Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
РУЖЕ ЛИПОЛИСТА

РЕКОРДАН БРОЈ УЧЕСНИКА

Данас почиње 22. фестивал “Руже Липолиста“. Финале у суботу у дворишту ОШ “Војводе Степе“ у Липолисту. Прстен пријатељства кошаркашици Наташи Ковачевић
Поделом ружа Шапчанкама на Тргу шабачких жртава, данас у 11 сати почиње 22. фестивал “Руже Липолиста“. По речима организатора Милана Топаловића очекује се рекордан број излагача и велики број гостију. Ове године манифестација ће бити обогаћена и Базаром старих заната, као и радионицом у којој ће ученици липолиштанске основне школе од својих старијих другара из Средње пољопривреде учити вештину аранжирања цвећа.
-Када је реч о самом фестивалу биће око 20 учесника док ће их на базару бити 40. Дакле, реч је о рекордном броју излагача, а судећи према позивима људи који се за ову манифестацију распитују, очекујемо и велики број домаћих и иностраних посетиоца- рекао је на конференцији за медије посвећеној Фестивалу Милан Топаловић.
Након поделе ружа, манифестација ће данас бити настављена на централном градском тргу програмом под називом “У земљи ружа“ у којем ће учествовати ученици Музичке школе “Михаило Вукдраговић“ и рецитатори. За 19 часова на бини испред шабачке Поште заказан је концерт групе “Гарави Сокак“.
У петак се фестивал сели “кући“, у Липолист. Од 19 часова у Етно дворишту породице Топаловић програмом у етно стилу под називом “Јутрос ми је ружа процветала“. Од 21 час у дворишту код Маринковића одржаће се традиционално окупљање под називом ““™Код Маринковића од Маринковића“.
-Вече ће бити посвећено поезији и песнику Томиславу Маринковићу који је недавно добио престижну “Дисову“ награду. У програму ће учествовати и књижевник уредник у Службеном гласнику Патар Арбутина, док ће стихове читати наш глумац Слободан Петрановић Шарац. За музичку подлогу је задужен Бора Рунић- најавио је Милан Маринковић.
У суботу у 12 часова заказано је свечано отварање изложбе цвећа, затим ће се на бини смењивати културно уметничка друштва, док ће се ученици средњих пољопривредних школа Србије такмичити у аранжирању цвећа.
-Имамо традиционално добру сарадњу са овим фестивалом. И овај пут ћемо се такмичити у изради аранжмана од свежег цвећа, али ћемо организовати и радионицу ге ћемо децу из ОШ “Војвода Степа“ учити овој вештини- истакла је испред Средње пољопривредне школе са Домом ученика Шабац Ђурђија Лукић.
Уручење фестивалских награда планирано је за суботу у 14 и 30, када ће кошаркашици Наташи Ковачевић бити уручен Прстен пријатељства. Након тога, гости ће моћи да посете расаднике или се провозају фијакером
На правом путу
Да су организатори фестивала Удружење “Руже Липолиста“, МЗ Липолист и ТОШ на правом путу сведочи и недавна Априлска награда добијена од Града Шапца.
-Трудили смо се да из године у годину све више напредујемо. Садржајно и визуелно смо доста одмакли. А да смо на добром путу сведок је и Априлска награда града Шапца, истакао је директор ТОШ Драгојло Лазић и подсетио да у Липолисту 20 породица на 30 хектара земље годишње произведе око милиона садница ружа.
Јединствени у Србији
Поносни смо на наш фестивал. Он је јединствен у Србији. Захваљујући и овом фестивалу имали смо програм прекограничне сарадње са Славонским Бродом који је тада оцењен као најбољи програм прекограничне сарадње у том периоду, и захваљујући томе сада поново преговарамо о надоградњи тог пројекта, који се неће базирати само на ружама већ и другом украсном биљу и ружама-истакао је председник Скупштине Града и председник организационог одбора фестивала Шапца Немања Пајић.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa