Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКА ШКОЛА НАГРАДИЛА СВОЈЕ НАЈУСПЕШНИЈЕ УЧЕНИКЕ

ХВАЛА ШТО СТЕ НАЈБОЉИ

На традиционалној Свечаној седници Наставничког већа прошлог петка истакнуто да је протеклу школску годину обележило низ успеха на државним такмичењима, као и девет Вуковаца и чак тридесет матураната са просечном оценом 5,0
Љубица Талировић, ђак генерације, Наташа Вуковић, најбољи ђак трећег степена, треће место на Републичком такмичењу из математике, треће место на Републичком такмичењу угоститељско-туристичких школа Србије, прво место на такмичењу у изради бизнис плана, Бојан Нешић, прво место на Републичком такмичењу из математике и историје, Стефан Матић, прво место на Републичком такмичењу из основа економије, Исидора Нешић, друго место на Републичком такмичењу из реторике и беседништва, Велимир Шубашић, друго место на Републичком такмичењу из историје, рукометаши, треће место на Олимпијади у Врању, чуло се прошлог петка на Свечаној седници наставничког већа у Економско-трговинској школи. Заслужним ученицима и професорима додељене су награде уз констатацију директора школе Велимира Кузмановића да је ово била година изузетних резултата.
- Ово је традиционална Свечана седница наставничког већа Економско-трговинске школе коју одржавамо шездесет девети пут са намером да наградимо наше најбоље ученике који су у овој школској години заиста остварили изузетне резултате. Нама је заиста част да испратимо и генерацију матураната. Девет Вуковаца, а чак тридесет ученика који су имали у четвртој години просек 5,0 што је куриозитет више него до сада. Надам се да ће и идуће генерације бити овакве и да ћемо сваке године остварити још боље резултате. Ове године смо се заиста истакли. Добили смо и награду Економског факултета као једна од школа која са Економским факултетом у Београду најбоље сарађује, а ученик наше школе је и примио награду за најбољег мастер студента у овој години. Има сјајних студената, има сјајних ученика. Надам се да ће школа успети да сачува традицију коју је имала до сада да буде једна од најбољих економских школа у Србији - изјавио је директор Кузмановић.
Највише успеха протекле школске године имао је Бојан Нешић, будући матурант, који је на републичким такмичењима из математике и историје освојио прва места.
- Ова Свечана седница представља леп гест школе која се труди да награди своје најбоље ученике на један леп начин. Овде сам већ трећу годину за редом - рекао је Бојан.
У улазном холу Економско-трговинске школе приређена је и изложба „Шавела“, својеврсна круна трогодишњег пројекта који се бавио проучавањем књижевног дела српских аутора деветнаестог века - Милорада Шапчанина, Јанка Веселиновића и Лазе К. Лазаревића.
- Пошто је евидентно да смо своје наследство, ово градско, заборавили био је ред да се подсетимо. Почели смо пре више од три године са садашњим одељењима ИВ5 и ИВ6, а наставили смо и са ученицима другог разреда. Прикупљено је хиљаду шесто и нешто нових непознатих речи које су се некада користиле. Деца су скупљала, а ја упоређивала са последњим сабраним делима која су издата почетком двадесетог века. Открили смо да се заправо број непознатих речи за сто и нешто година које нису разумеле оне генерације и генерације наших ученика разликује за 234 речи што не сматрамо да је неки велики број јер технологија је толико напредовала, прихватили смо туђе речи. Успут ми смо неких педесетак година били нација која је бирократизована па имамо јако много бирократских израза али оно што је још интересантније јесте да заправо уврдимо колико се за две генерације променио језик - рекла је проф. српског језика и књижевности Данијела Берић Дамњановић.
Речи су употпуњене и цртежима старих предмета из некадашњих домаћинстава, попут врча, бардака, наћви, за које је била заслужна проф. ликовне културе Тамара Исаковић Ковачевић. Ово је била прилика, али и својеврсна говорна вежба, за проширивање говорне културе.
- Поред тога што смо прикупљали речи, из приповетки смо извукли одломке које смо одглумили. Рад са професорком Данијелом, као и дружење са децом из других одељења, био је занимљив. Научили смо неке нове старе речи - додала је Кристина Топаловић, ученица ИИ4, образовног профила комерцијалиста.
ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ
И за Љубицу Талировић, ђака генерације, награда је само потврда њеног досадашњег рада који ће се наставити на Факултету организационих наука у Београду на коме је ускоро очекује пријемни испит.
- Било је мало тешко уклопити спремање за предстојећи пријемни испит и школске обавезе али ако знате добро да се организујете онда ништа није тешко. Може све да се уклопи. Било ми је велико задовољство школовати се у овој школи која има како добре ученика тако и добре запослене. Било је право задовољство радити са професорима. Поред тога што одлично знају да преносе знање и вештине на ученике они су заиста и добри људи који су увек спремни да своје ученике посаветују - додала је Љубица.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa