Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.
ПОЧЕЛЕ „МИШАРСКЕ СВЕЧАНОСТИ“

СЕЋАЊЕ НА ПОПА ПАНТЕЛИЈУ

У оквиру обележавања „Мишарских свечаности“ у уторак је у Трбушцу одржано „Предмишарско вече“ на ком је откривена скулптура „Мудрац“, посвећена попу Пантелији који је благосиљао устаничку војску пред Бој на Мишару. Обележавање 210 годишњице чувеног Боја на Мишару почело је у уторак, испред историјских храстова у Трбушцу, на месту где је свештеник Пантелија из Уроваца заклео војску, благосиљао оружје и унапред одржао опело српским јунацима који ће изгинути у бици. Њему у част, откривена је скулптура „Мудрац“, рад вајара из Лајковца Милутина Ранковића.
- Историјски храстови постају свето место, на ком ће се сваке године одржавати овакве свечаности. Мишар је за српску историју веома важан, оно што је за руски народ и државу Бородинска битка, то је за нас Бој на Мишару. Питање је како би данас изгледала Европа да није било ове битке. Европа нам нажалост, никада није показала поштовање због наше слободарске традиције. Драго нам је да млади остају у Мишару и да ће наставити традицију коју негујемо испод храстова старих 600 година, рекао је проф. др Марко Тодоровић, председник Организационог одбора прославе.
Подршку манифестацији „Предмишарко вече“ пружила је Скуштина општине Владимирци.
- Планирамо да у наредном периоду преузмемо на себе организацију манифестације која је посвећена чувеном Боју на Мишару. Ова битка је преокренула нашу историју, Срби су постали свесни да могу да створе сопствену државу. Нажалост, кроз историју смо често лоше пролазили, али сам сигуран да ће наша младост, настављајући Карађорђев и Милошев пут, успети да допринесе развоју и бољитку наше државе, уз све проблеме са којима се суочавамо, нагласио је председник Општине Владимирци Милорад Милинковић.
На „Предмишарској вечери“ наступило је аматерско позориште „Вожд“ из Мишара и фолклорна секција Библиотеке „Диша Атић“ из Владимираца. Прославу су организовали Скупштина општине Владимирци, Задужбинарско друштво “Први српски устанак“ Мишар и Савет месна заједнице Трбушац. Следећа манифестација у оквиру „Мишарских свечаности“ је наступ КУД Абрашевић у Предворици, у суботу 6. августа.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa