Инфо

4. август 2016.4. авг 2016.
НОВА АВАНТУРА ШАБАЧКИХ БАЈКЕРА

СТОПАМА КОЗА НОСТРЕ И ГЛАДИЈАТОРА

После Африке и Русије, на ред је дошла Италија. -Обишли смо затвор у Палерму који је грађен за потребе суђења Коза ностри, као и место на ком је убијен судија Фалконе. Видели смо све знаменитости Рима. Пут преко Алпа на мене је оставио најјачи утисак, прича Дејан Исаковић из Мото клуба “Чивија“
Трочлана посада Мото клуба „Чивија“ и ове године се обрела на више хиљада километара дуг пут. После Африке и Русије, на ред је дошла Италија. Дејан Исаковић, Новица Андрић и Никола Кацин прешли су тек који километар мање од 6.000 у оба правца, а због културних и историјских занимљивости авантура је трајала читавих 15 дана.
До Италије су стигли преко Албаније. Због српских таблица тамо кажу нису имали никаквих проблема, напротив.
-Преспавали смо у Тирани и тамо провели цео један дан. Увече смо трајектом из Драча ишли за Бари. Тамо смо морали да стигнемо четири сата пре поласка. Један мештанин је видео српске таблице и одвео нас код себе у ресторан где смо остали до поласка, прича Дејан Исаковић.
Трајектом су прешли до Барија, возили 300 км, па поново трајектом до Месине на Сицилији. Тамо су провели седам дана и посетили сва значајнија места. Кажу да нема села у ком нема нешто занимљиво да се види. Колевка мафије је кроз време успела да сачува свој идентитет.
-Криминал је сада тамо у другом облику, али куће нарко босова и даље постоје. Обишли смо затвор у Палерму који је грађен за потребе суђења Коза ностри, као и место на ком је убијен судија Фалконе. Били смо у месту Корлеоне где је смештен део радње филма Кум, али није и снимљен овде јер нису наишли на разумевање становништва. Због тога је снимано у селу Савока, где смо такође ишли, и све изгледа исто као и тада, каже Дејан.
Шабачки бајкери пењали су се и на Етну одакле су, као и већина туриста, понели вулканско камење. Посебно им је било интересантно што је у Катанији доста објеката црно, јер је грађено управо од овог камена. Планирали су да оду и на Везув, али су због јако високих температура одустали.
Кажу да око половине становништва на Сицилији вози скутере, али да прописе нико не поштује. Поред тога, улице су јако уске, па скоро да нису видели аутомобил или мотор који није оштећен.
Након Сицилије отишли су у Рим. Тамо су провели два дана.
-Видели смо све знаменитости Рима. Чекали смо два и по сата у реду да купимо улазнице за Колосеум. Међутим, вредело је. Фасцинирао нас је својм ипозантношћу. Из Рима смо отишли у Фиренцу, па у Пизу, Модену и Маранело где сам себи испунио жељу и провозао Ферари. Тамо су у њиховом музеју изложени сви модели овог произвођача аутомобила, од првог до последњег, као и болид Михаела Шумахера, наводи Дејан.
Када су дошли у Милано одлучили су да остану још који дан. Истичу да поред времена, треба издвојити и прилично новца да би се у Италији видео бар део знаменитости, јер улазнице коштају углавном између 20 и 30 евра.
Из Италије су прешли у Швајцарску преко Алпа, планинским прелазом Стелвио пас, који је за наше бајкере представљао још једну атракцију.
-Пут преко Алпа на мене је оставио најјачи утисак. Са 45 степени дошли смо горе, на близу 3.000 метара надморске висине, где је падао снег. То треба доживети јер речима не може да се опише. Јако велики број бициклиста и моториста из свих крајева Европе смо срели на том путу, наводи Дејан.
Наше људе нису много сретали. Утисак је оставио сусрет са Албанцем из Ђаковице који је на Сицилији скоро две деценије, а чија се жена одушевила када је чула српски језик. Разговор на српском је чуо и младић који је у Риму делио флајере, па им је запевао „Кока кола, Малборо, Сузуки“. Испоставило се да је Италијан који има пријатеље у Београду који га воде по сплавовима где је доста добро савладао наш језик.
Преко Швајцарске, Аустрије и Мађарске вратили су се у Србију. Целом трасом су избегавали да возе ауто-путевима да би видели што више.
Дејану Исаковићу је велика жеља да им следећа дестинација буде Монголија. Ипак, истиче, да се за пут дуг 17.000 км у оба правца треба припремити и физички и психички.
Пажња, лопови
Једини проблем са којим су се суочили био је ““ где паркирати моторе на Сицилији. Сви су их упозоравали да их не остављају без надзора на улици дуже време. Јенду ноћ им је колега локални бајкер притекао у помоћ па је моторе склонио у свој вински подрум између буради.
Летујте на Сицилији
Изненадило ме је да је у Сицилији јако мало туриста. Пре свега наши људи слабо разматрају Сицилију као дестинацију за летовање и мислим да греше. Цене су у рангу са онима у Грчкој и Турској, како смештаја тако и хране, а понешто је и значајно јефтиније. Уз то, плаже су изузетно лепе, каже Дејан.
М.Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa