Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
КУЛИНАРСТВО ““ КОМБИНАЦИЈА ТАЈНЕ ВЕШТИНЕ И ИСКУСТВА

“РАТ“ КОТЛИЋА, “СУКОБ“ УКУСА

Такмичење за најбољи рибљи котлић, редовни је пратилац међународног Пливачког маратона Јарак ““ Шабац већ деценијама. Пливачка узбуђења, вече пре централног догађаја, најави мирис паприкаша који припрема на десетине кувара, сладокусаца из Шапца. Надметање у кулинарским вештинама категорисано је као забавни део програма, но за учеснике то је много више од разоноде
Лета су све чешће варљива. Током година се дешавало да учеснике сачека тропско вече, умело је да буде октобарско време, киша, али увек је број оних који желе да покажу своју вештину био врло репрезентативан. Нема другог објашњења до љубави, јаче од свега.
- Многи од нас одрастали су поред реке. Напре смо заволели реку, касније кување и некако је стварање хране од рибе на што бољи и квалитетнији начин, наше “враћање дуга“ великој љубави крај које, ево сваког августа стварамо кулинарско дело. Материјал доносимо ми, али доносимо и односимо тајну припреме свог котлића ““ истиче овогодишња победница у конкуренцији 25 кувара, Биљана Гавриловић (“Фортуна плус“).
Августа 2016. на плажи Стари град димило је из 25 котлића. Још су древни Латини рекли да се о укусима (било којим) не расправља. Неко воли пикантнија јела, некима љутина смета, једни су поклоници гушће, сланије чорбе, а опет, неко ужива у блажем укусу на непцима. Субјективно код оцењивања немогуће је изузети, али је жири неким критеријума покушао да прављење хијарархије буде што објективније.
Постоји неколико критеријума по којима се оцењује јело на такмичењу за најбољи рибљи котлић. Бодује се, између осталог, густина, укус, боја, сланост, љутина, општа оцена.
- Сви воле да победе, свима је част и свако од нас је дошао да кући понесе овакав пехар и диплому. Наравно, сви смо “заљубљени“ у кување и без обзира на резултат, та љубав остаје. Свака година искуства је “зачин“ више у неком новом нашем делу и зато се, из године у годину, враћамо ““ додаје Биљана.
Као и сви сладокусци, гурмани, хедониости, тако и кувари имају храну коју воле и ону која им није “блиска стомаку“, али искуство у овом занату омогућава да се скува специјалитет и када састојци нису омиљени.
- Један залогај/кашика довољан је добром кувару, како би проценио да ли су зачини у прописаном балансу, да ли су састојци спремни како је рецепт предвидео, а то у збиру доноси да могу да процене да ли је јело успело или не.
Посетиоци плаже у време такмичења, али и сви који прате неку од кулинарских емисија, могу видети да се и у том сегменту дешавају промене, да кувари не морају бити пуначки, румени. Ипак, нешто је вечно, а то је квалитет. Победници су срећни, поражени свакако нису, али нема сумње да ће и једни и други, уколико их виша сила не спречи, и у августу 2017. у пуној “ратној“опреми бити крај Саве.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa