Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
Сајам органске хране у Шапцу

ОРГАНСКА ХРАНА ЗА ДОДАТНУ ЗАРАДУ

У организацију сајма органске хране, који се по други пут организује у Шапцу 8. септембра, укључени су Туристичка организација као покровитељ целе манифестације и организатор, градски одбор Зелених Србије, удружење грађана Европски центар за екологију. Сам догађај за град Шабац има вишеструки значај и он превазилази локалну средину, има значај за целу Србију, тврди у име организације манифестације Дејан Павловић.
Сајам се организује други пут, да ли је већ испунио неки од циљева и који су циљеви манифестације?
-Први циљ је да се пружи прилика пољопривредницима да се упознају са још једним концептом руралног развоја и на тај начин им се пружа прилика да сазнају које су још могућности за додатну зараду. Органска храна је скупља од хране произведене на конвенционални начин и у нашој земљи постоји тржиште за ту храну а поготово у земљама ЕУ где 50 милиона становника сваког дана очекују такве производе. Други велики разлог зашто ово радимо је жеља да покренемо становништво да се храни здравије јер органска храна је са повећаним садржајем витамина и минерал и омега 3 масних киселина а у себи не садржи пестициде, тешке метале нити било какве адитиве и лекове који се иначе налазе у великој количини у намирницама произведеним конвенционалном пољопривредном, због употребе великих количина хемијских средстава. Сматрамо да ће овим сајмом грађани добити прилику да виде како та храна изгледа и савете произвођача како се може припремати и наравно да се одлуче да ту храну користе у својој исхрани. Трећи велики разлог је да пружимо алтернативе генетски модификованим усевима. Сматрамо да органска храна може бити брана за ГМО и да ће пружити прилику за развој пољопривреде и развој економије.
Да ли су произвођачи заинтересовани за сајам у Шапцу?
-Имамо најављених двадесетак учесника. Излагачи ће изложити све из свог производног асортимана. Значи ту ће бити органско поврће, органско воће , затим прерађевине, зачинско и лековито биље. Жеља је да коначно добијемо једног сертификованог произвођача органске хране из Шапца. Поред произвођача органског воћа, поврћа и зачинског биља и меда, јако је битно да се створе услови за органско сточарство а органско сточарство може бити само ако се животиње хране органски произведеном храном. Зато је битно да постоје органски произведене житарице. Нама је циљ да стимулишемо мале пољопривредне произвођаче, али оне који се не баве пољопривредом, да уђу у процес сертификовања пољопривредне производње и да постану званични произвођачи органске хране. Покушаћемо да овај сајам искористимо као показатељ да су грађани заинтересовани за органске производе и да су пољопривредни произвођачи вољни да се упусте у овај вид производње. Ми имамо идеју да се на шабачким пијацама одреди један дан у седмици и да произвођачи добију тезгу где ће моћи да продају органски произведене производе. То су нам већ тражили произвођачи који су прошле године излагали. Можда органски кутак у Тржници или на Камичку. Оно што ћемо градској управи предложити јесте помоћ произвођачима који желе да ураде конверзију земљишта.
Може ли се кроз притисак јавности утицати на побољшање закона у овој области?
-Притисак може да се изврши али је питање колико ће донети резултата. Оно што Зелени Србије траже је апсолутна забрана промета, гајења, производње ГМО . Тражили смо апсолутни мораторијум све до момента док се, можда једног дана, не докаже да нису штетни . Ми кажемо да се докаже да нису штетни. Не желимо да верујемо у истраживања која плаћа највећи произвођач ГМО Монсанто и која трају три месеца на пацовима. Они живе три месеца и немогуће је да ће се у једној генерацији испољити здравствени проблеми. Они се виде тек на другој, трећој или четвртој генерацији , када доводе до потпуног стерилитета или развоја тумора или другихн реакција. Ми тражимо да се не дозволи промена закона о забрани промета, гајења и прераде ГМО. Сматрамо да то не може бити један од услова за улазак у Светску трговинску организацију, као што актуелна власт тврди да се мора либерализовати промет ГМО. Ми преговарамо са сваком чланицом појединачно а не са једном организацијом. Иначе, чери парадајз није ГМО.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa