Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
Реч спонзора

Завршетак повртарске сезоне и припрема за нову

Сезона повтарске производње се полако приближава крају. Сезону су пратиле многобојне потешкоће, као што су откупне цене пољопривредних производа које су биле непредвидљиве и често ниске, тако и временски услови који су били повољни за развој биљних болести и разних штеточина. Повртари су великим трудом и уз помоћ сарадње са агрономима успели да се изборе са датим потешкоћама у производњи својих култура.
У току је завршна производна фаза тзв. јесење производња. Овај део сезоне траје до почетка јесењих мразева. Највеће проблеме имају произвођачи који гаје плодовито поврће на отвореном простору, како би рекли под ведрим небом. Гајењем плодовитог поврћа у затвореном простору, поготову у високим пластеницима стичу се услови за стварање повољне микроклиме и дужу производњу и бољи принос. Ниске вечерње температуре, велике росе и још увек топли дани, погодују развоју разних болести најчешће пламењаче а и сиве трулежи.
Најнеотпорнија култура на пламењачу је краставац. Познате жуте коцке које се појављују на листу и касније спајају и некротирају су велика потешкоћа за узгајиваче. На почетку су биле препоруке да се користе фунгициди са дужом каренцом и перзистентношћу (дуготрајношћу деловања) као што препарати на бази манкозеба у комбинацији са диметоморфом или металаксилом, пропинеб и металаксил у комбинацији са хлороталонилом итд. Како се брање приближило или већ почело, препоруке су да се користе препарати на бази фосетил алумнијума, азоксистробина итд., које су мале каренце а високе ефикасности. Такође врежасто поврће је омиљено за копривину грињу, лисне ваши и трипса и остале штеточине, које не само да изнурују биљке, него и шире биљне болести.
Произвођачи паприке су имали доста проблема са трипсом и бактеријским обољењима. Високе температуре су додатно изнуривале паприку, због блокаде калцијума и услед тога труљења, ова појава се зове сува трулеж. Додавањем оксидног калцијума фолијарно смо успевали да овај проблем решимо. За бактеријска обољења паприке и парадајза, најчешће су морали да се користе бакарни препарати у комбинацији са дитиокарбаматима, који су морали одређено време да одстоје у води да би се сјединили. У случају да је почело цветање, пошто бакар скида цвет, примењивала се стратегија да се прскање обави увече када се затвори цвет. Код паприке је уопште најчешће обољење краставост листа паприке (псудомонас сyрингае). Познати симптоми су жућење листа и појава некротичних пега на листу који затим опада и некротичне пеге на плоду.
Парадајз је чешћи домаћин гљивчних обољења пламењаче, алтернарије, сиве трулежи итд. За сиву трулеж је стратегија да се заштити свака цветна грана превентивно, пошто патоген инокулира најчешће кроз цвет а приликом заметања плода прелази у патогену фазу. Од бактериоза је честа била појава ерњниа царотоворе, бактеријске пламењаче али и осталих бактериских обољења. За алтернарју је још увек најефикасније средство на бази дифеноконазола.
Купусњаче које се налазе на отвореном пољу и чекају још мало да стигну до произвођача су биле мета буваћа, купних стеница, гусеница и обољења пламењаче, сиве трулежи, џантхомонаса итд. Од хербицида у засаду купуса до сада су се користили само дубински препарати и препарати за усколисне корове тзв, граминициди. За широколисне корове је било до сада мало решења. Ове године сам руководио огледима у селу Мрђеновац са препаратима који делују и на широколисне корове а производи их белгијска фирма Белцхим. Добро су се показали,тако да ћемо у понуди имати препарате који су селективни и ефикасни за ову врсту корова. Препоручио бих произвођачима парадајза који су имали проблема са парадајзовим мољцем да после жетве поваде биљке и попале их и да обаве дубоко орање да би се презимљавајућа форма уништила. Произвођачи код којих је ова штеточина актуелни проблем, могу да га реше са препаратима мале каренце корагеном, афирмом, аваунтом или волијам таргом у комбинацији са неким силиконским оквасивачем.
Након завршетка јесењег циклуса произвдње следи припрема за зимску производњу салате. Бирају се хибриди најотпорнији на ниске температуре и кратке дане. Неколико хибрида су најактуелнији за ову производњу. Сви они су на располагању да се купе у нашој фирми, наравно да пратимо и новитете.
У воћарској произвдњи је дошло до ширења ерњиниа амиловоре, која је сем у дуњама где се одавно одомаћила почела да се шири и на остало јабучасто воће. Појавила се цикада у бобичастом воћу, која је вектор разних вируса. Тако да је у овој години за нашу стручну службу било доста посла. Непрекидно смо били на терену и излазили у сусрет пољопривредницима.
Стручњак за заштиту биља компани

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa